sobota, 3 października 2020

Wilgotny, bardzo kakaowy placek Schogetten


Ciemne, miękkie, intensywnie kakaowe ciasto, 
z zatopionymi kawałkami czekolady trójsmakowej Schogetten - Trilogia.
W gęstej polewie z tych właśnie trójkolorowych kosteczek. 
Dla miłośników mocnych, czekoladowych smaków, 
wielbicieli wszelakich pralinek, tabliczek mlecznych, deserowych i gorzkich. 
Ciasto mało słodkie samo w sobie, 
ale dopełnione słodyczą polewy i wilgotnych kawałeczków we wnętrzu. 
Jesienne popołudnie, herbata o wina grzanego posmaku 
i kawałek tego miękkiego ciasta.
Dogadzajcie sobie w najprostszy ze sposobów 
- przepis z gatunku bezproblemowych i niewymagających.

Składniki:
na foremkę keksową 13 cm / 40 cm
lub blaszkę o podobnej powierzchni
2 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 jaja rozmiar L
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek ciemnego kakao
1 szklanka mleka
1/3 szklanki letniej wody
1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
1 tabliczka czekolady Schogetten Trilogia
1/2 tabliczki czekolady deserowej 

Wykonanie:
Jaja wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na puch,
około 5 minut - do powstania gęstej, jasnej masy.
Następnie przesiewamy mąkę, wcześniej wymieszaną 
z proszkiem do pieczenia i kakao, wlewamy mleko, wodę i olej.
Całość miksujemy na najniższych obrotach, 
tylko do połączenia w jednolitą, gładką masę.
Pół tabliczki czekolady Schogetten kroimy na mniejsze kawałeczki
- każdą z kosteczek na cztery cząstki, oprószamy je łyżką kakao 
i wsypujemy do masy czekoladowej.
Mieszamy delikatnie rozprowadzając czekoladki równomiernie w cieście.
Wlewamy całość do foremki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut.
Studzimy przy otwartych drzwiczkach około 5 minut
i wyciągamy do zupełnego ostudzenia.
Polewamy polewą z roztopionej drugiej połowy tabliczki Schogetten
z połową czekolady deserowej i dwoma łyżkami kremówki lub mleka.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz