czwartek, 13 lutego 2020

Babka keksowa dwukolorowa lekka jak puch





Babeczka lekka, puszysta,
każdy z plasterków sprawia wrażenie, jakby nic nie ważył.
Od piętki do piętki dokroicie się w jeden dzień -
odkrywając, że w każdym plasterku inaczej
rozkładają się proporcje mas - ciemnej i jasnej.

Składniki:
na formę keksową o wymiarach w przybliżeniu - 24 cm / 12 cm
- 4 jajka "L"
- 15 dag cukru
- 125 ml oleju
- cukier waniliowy
- 17 dag mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywna pianę, około 3 - 4 minut.
Po tym czasie, cały czas miksując na wysokich obrotach, stopniowo dosypujemy cukier.
Następnie po kolei wbijamy żółtka, po każdym miksując przynajmniej pół minuty.
Wlewamy powoli olej i miksujemy, aż masa stanie się kremowa.
Przesiewamy mąkę z proszkiem, ucieramy krótko, ale dokładnie.
Połowę ciasta wlewamy do keksówki.
Do pozostałej drugiej połowy wsypujemy kakao,
miksujemy i wylewamy na ciasto jasne.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na drugą półkę od dołu.
Pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka.
Jeśli po włożeniu w babkę jest wilgotny, przedłużamy pieczenie.

Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika przez 10 minut,
wyciągamy i po 15 minutach wykładamy z foremki na deseczkę.
Posypujemy cukrem pudrem - elegancko prezentuje się z białą posypką :)

Wypiek idealny na spotkanie przy kawce z kimś,
komu możemy poświecić sporo czasu.
Można babeczkę kroić bez wyrzutów,
plaster po plastrze, spotkanie przedłużając.
Praktyczną będąc - doradzam :
kawa do dzbanka,  cała babka na półmisek obok.
I tylko pozostaje dokrajać i dolewać, od stołu nie wstając.
Do ostatniego okruszka i ostatniej kropli.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz