wtorek, 24 grudnia 2019

Makowiec z masą serową na kruchym spodzie



Wigilia.
Największa znaleziona papierowa torba wypakowana tym, co zabrać musimy dziś ze sobą.
Za kilka godzin wychodzimy,  by Ten wieczór spędzić w przybliżeniu tak,
jak planowaliśmy od dłuższego czasu.
Korzystajmy z chwil, które możemy sobie poświęcić.
Tak intensywnie, by niczego i nikogo nie zaniedbać.
Nie przeczekujmy świąt, przeżyjmy je.
Taki mam plan. Choć od rana już kilka wyrzutów sumienia się pojawiło.
Wykorzystując czas pozostały do rozpoczęcia świątecznej pogoni za wypełnianiem tradycji,
jeden przepis.

Mak. Ser. Galaretka z powideł. I kruchy spód maślano - migdałowy. Lukier cytrynowy.
Miękki biszkopt makowy, kremowy ser w nim zatopiony, chrupiące kruche ciasteczka.
Ciasto pracochłonne, ale kiedy, jeśli nie teraz powinniśmy znaleźć motywację.
A skąd u mnie ten pomysł?
W tym roku zapadła niełatwa decyzja. Nie ma kutii w menu świątecznym.
Od kilku lat zapomniana czekała na swój moment, odkładana na balkonie.
Z reguły do okolic marca.
W lodówce miejsca nie znajdowała,  przez świąteczne potrawy o statusie nieco wyższym.
W tym roku nie przetrwałaby do wiosny, konserwant w postaci mrozu nieprzewidywany.
Upiekłam zatem w zastępstwie ciasto z makiem, które losu tej tradycyjnej potrawy nie podzieliło.
Dziś zostały dwa kawałki.

Składniki:
Ciasto makowe z serem:
100 gram zmielonego maku
100 gram cukru
100 ml mleka
3 łyżki kaszki manny
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka ( 3 żółtka, 4 białka )
1 łyżeczka cukru waniliowego

200 gram sera - użyłam kremowego śmietankowego i ricotty
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 żółtko
1 łyżka cukru
20 gram miękkiego masła
2 łyżki śmietany kremówki

1 słoiczek powideł śliwkowych
2 pełne łyżki galaretki malinowej
Kruche ciasteczka migdałowe upieczone z mojego przepisu na migdałowo - maślane gwiazdki,
tylko w formie kwadratów, lub w zastępstwie - gotowe kakaowe herbatniki.

Wykonanie:
Ciasto z makiem:
Mak w misce zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Wsypujemy cukry,  3 żółtka, kaszkę, bułkę tartą oraz proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie.
4 białka ubijamy na sztywno, dodajemy delikatnie do masy makowej i mieszamy dokładnie.
Wylewamy ciasto do formy 20 cm / 20 cm,  wyłożonej papierem.

Masa serowa:
Ser miksujemy z pozostałymi składnikami i kleksami wykładamy na ciasto makowe.
Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.

Po upieczeniu studzimy, wyciągamy z blaszki, zdejmujemy papier.
Dno blaszki wykładamy dokładnie ciasteczkami lub herbatnikami.
Powidła w rondelku podgrzewamy prawie do zagotowania,
wsypujemy galaretkę malinową i mieszamy do jej rozpuszczenia.
Chłodzimy chwilkę i wykładamy na herbatniki, rozsmarowujemy na całej powierzchni.
Na warstwę powideł kładziemy placek makowy
i polewamy go lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku cytrynowego. Odstawiamy.
Po kilku godzinach ciasteczka na spodzie zmiękną,
ciasto przy krojeniu będzie stanowiło bardzo spójną całość.
Jest naprawdę bardzo smaczne.
Życzę smacznego!
W Tym uroczystym dniu życzę również sporego zapasu marzeń i motywacji by je spełniać.
Ale również sił, by akceptować potknięcia w pędzie za nimi.
Życzę wielu chwil, w których pomimo braku czasu dla siebie,
sprawimy, by inni zapomniani się nie czuli. Wesołych Świąt.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz