piątek, 20 grudnia 2019

Babka z jabłkiem i mielonymi orzechami


Proponuję przepis na puszystą, lekką, aromatyczną babkę.
Wanilia, orzechy i jabłko - czy więcej zachęty potrzeba?
Ciasto bardzo proste w wykonaniu.
Efekt idealny, dla tych którzy szukają przepisów na klasyczne,
nie udziwnione wypieki do herbatki.
Upiekłam ją o świcie, z przyzwyczajenia wstając dość wcześnie.

Urlop przymusowy. Przed końcem roku rozliczam wszystko,
co od stycznia staje się zamkniętym rozdziałem.
Przede mną nowe. Nowe obowiązki, nowe relacje.
A dziś, tak naprawdę życzę sobie tylko,
by Ci, których pożegnam, czekali czasem na możliwość witania się ze mną.
Za tydzień Wigilia.Wszystko wokół sprawia wrażenie,
że pozostało nam tak mało czasu,
że nie zdążymy z tym, z czym powinniśmy.
A może to i fakt. Zawsze coś zaniedbam.
Choć - ciasto na piernik dojrzewa.
Ostatnie okno - już przejrzyste.
Jarmarków odwiedzonych kilka - jutro kolejny.
Tradycyjny wyjazd w rodzinne strony przede mną.
Dwa dni izolacji od tych którzy zostają na posterunku.
I dla nich ta oto babka. Niech kroją i pomyślą przez moment o autorce :)

Składniki:
( bardzo ważne - w temperaturze pokojowej )
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
90 gram miękkiego masła
2 jajka
1/3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru ( użyłam trzcinowego )
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 słodkie jabłko, pokrojone w drobną kostkę
3 łyżki mielonych orzechów laskowych
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.
Gdy masa będzie jednolita, wlewamy etapowo rozkłócone wcześniej w szklance jajka.
Tak na cztery raty, po każdym dodaniu miksując około pół minuty.
Odkładamy mikser i przesiewamy na raz mąkę z proszkiem do pieczenia,
mieszamy całość delikatnie łyżką metalową, dolewając jednocześnie mleko.
Gdy wszystko połączy się w gładką, dość gęstą masę,
większą część ciasta przekładamy do  średniej formy babkowej z kominkiem.
Ja używam silikonowej, więc niczym jej nie natłuszczam.
Do pozostałej w misce masy ( tak około 1/3 ) wsypujemy zmielone orzechy
i pokrojone w drobną kostkę, posypane cynamonem jabłuszko.
Mieszamy całość i wykładamy na ciasto w foremce.
Wygładzamy wierzch i wkładamy do 180 stopni na około 45 min.
Po tym czasie sprawdzamy co słychać wewnątrz patyczkiem.
Jeśli suchy, wyłączamy piekarnik.
Babkę wyjmujemy po 5 min studzenia przy otwartych drzwiczkach,
a z formy wyciągamy po 10 minutach.
Jak już wspomniałam, jest bardzo delikatna, żaden ze smaków nie dominuje,
idealnie się komponują.
Skórka jest chrupiąca, a wnętrze rozpływa się w ustach.

Polecam na pożegnanie i powitanie.
Częstujcie tych, za którymi będziecie tęsknić,
i tych, z którymi rozstawać się nie musicie.
Właśnie, część babki trafiło dziś w ręce tych, co urlopu nie wykorzystują
i chcąc - nie chcąc,  mnie zastępują.
Z wyrazami podziękowania :)



Fotorelacja z efektów wypiekania
kogoś, kto mieszka na tyle daleko, że smak
tych pierniczków, poza zasięgiem :(








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz