piątek, 3 listopada 2023

Kremowy sernik dyniowy z pistacjami

Przepyszny, jesienny, subtelnie korzenny, cynamonowy, delikatny. 
To nie wszystko. 
Lekki, kremowy, niskowęglowodanowy, więc "bezkarny".
Szybki i prosty.
Dynia rządzi, wciąż nie jestem w stanie przejść obojętnie obok, kusi uparcie.
Skazana na te pokusy, prezentuję w Kronice sernik dyniowy - mój debiutancki.
Bez pieczenia, bez ryzyka, że coś wyjdzie nie tak, jak powinno. 
Na jesienne, listopadowe chwile, takie jak ten piątkowy wieczór,
po niełatwym dniu, gdy zostajemy zdani na weekendowe bilanse i decyzje.
Czy warto zrobić kilka kroków w bok, by
cele dla nas ważne, paradoksalnie uczynić bliższymi? 
Jeszcze nie wiem. Przekonam się niedługo.
Jeśli w takie wieczory jak ten,
również jesteście zmuszeni czynić bilanse nieproste, 
najpierw idźcie po dynie. 
A potem zerknijcie poniżej :)

Składniki masy serowo - dyniowej:
200 gram serka "Mój Ulubiony"
250 gram serka ricotta
200 gram śmietanki kremówki 30 %
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki gorącej wody
2/3 szklanki musu dyniowego
4 łyżki erytrytolu

Składniki masy śmietankowo - serowej
200 gram serka śmietankowego typu Philadelphia - u mnie Apettina Skyr
200 gram śmietanki kremówki 36 %
1 łyżka erytrytolu
łyżeczka skórki startej z cytryny - opcjonalnie
garść orzechów pistacjowych
na spód:
herbatniki petitki lub wybrane bezcukrowe ciasteczka  
3 - 4 łyżki kremu orzechowego - u mnie Bezkarny słony karmel z Podketo.pl

Wykonanie:

Masa serowo - dyniowa
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Do wysokiego naczynia wkładamy serek ricotta, wsypujemy słodzik 
i blendujemy blenderem na gładki mus - tak długo, aż pozbędziemy się 
ziarnistej struktury ricotty. Dolewamy odrobinę śmietanki i ponownie blendujemy. 
Dodajemy serek śmietankowy, wlewamy resztę śmietanki, blendujemy na gładko. 
Następnie dodajemy cały mus dyniowy 
i znów miksujemy.
Do rozpuszczonej, przestudzonej żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej, 
mieszamy dokładnie, po czym wlewamy do całej masy serowej. 
I znów miksujemy na gładko.
Dno formy - u mnie prostokątna, ceramiczna o wymiarach 20 cm / 23 cm,
wykładamy wybranymi ciasteczkami i pokrywamy całą ich powierzchnię 
ulubionym kremem lub masłem orzechowym.
Mój krem "Bezkarny słony karmel" z Podketo.pl
ma półpłynną konsystencję, co zapewnia idealne pokrycie powierzchni ciast. 
Doskonale nadaje się do stosowania w różnego rodzaju keto - masach tortowych.
Jest słodzony erytrytolem, w 100 gramach zawiera 19 gram węglowodanów.
A w moim przepisie słonawo - słodki smak dobrze 
komponuje się z korzennym posmakiem masy serowo - dyniowej.
Na warstwę rozsmarowanego kremu wykładamy masę serowo - dyniową. 
Wygładzamy i wkładamy do lodówki, by stężała (wystarczy 1 godzina).

Warstwa śmietankowo - serowa
Serek miksujemy na wysokich obrotach miksera 
ze słodzikiem, dodajemy skórkę cytrynową. 
Śmietankę ubijamy na sztywno w oddzielnej miseczce, 
po czym przekładamy ją do serka i mieszamy 
szpatułką do uzyskania jednolitego kremu. 
Krem wykładamy na masę serową, 
wygładzamy, wierzch posypujemy kawałeczkami orzechów pistacjowych.
Gotowe. Wkładamy serniczek do lodówki, do chwili degustacji. 
I chwili rozwiazywania dylematów.
Życzę smacznego, trafnych decyzji i bilansów zawsze na plus.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz