Dziś nadrabiam zaległości wpisowe.
Niedziela początkowo deszczowa i taaka senna
pod wieczór dała nadzieję na zapowiadaną od jutra poprawę aury. Oby.
Dziś poszalałam z wypiekami - były drobne ciasteczka,
pod wieczór dała nadzieję na zapowiadaną od jutra poprawę aury. Oby.
Dziś poszalałam z wypiekami - były drobne ciasteczka,
kruche z zewnątrz i miękkie w środku.
Rewelacyjne, wspomnę tu o nich niedługo,
dziś sesja foto jeszcze nie dokończona :)
Ale pierwszeństwo ma ten tort - serniczek,
Ale pierwszeństwo ma ten tort - serniczek,
już troszkę się niecierpliwił w wersji roboczej
w Kronikowej poczekalni. Dlatego szybko, bez dodatkowych ochów i achów.
Torcik zasługuje na wszystkie pochwały, ochy, achy
Torcik zasługuje na wszystkie pochwały, ochy, achy
i.. chciałam napisać na szybkie upieczenie, ale to tort na zimno :).
Pyszny, chmurka serowo - czekoladowa dla miłośników serników na zimno.
Trzy rodzaje pysznych serków, śmietanka, czekolada,
Pyszny, chmurka serowo - czekoladowa dla miłośników serników na zimno.
Trzy rodzaje pysznych serków, śmietanka, czekolada,
ładnie odznaczające się w przekroju warstwy.
Kremowa konsystencja, taka jaką ja uwielbiam - nie zbyt mocno ścięta.
Nie przedłużam - zapraszam!
Kremowa konsystencja, taka jaką ja uwielbiam - nie zbyt mocno ścięta.
Nie przedłużam - zapraszam!
Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm
proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm
Warstwa serowa straciatella:
500 gram twarogu sernikowego - polecam "Mój ulubiony"
250 gram serka mascarpone
50 gram miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
50 gram gorzkiej czekolady startej na grubych oczkach
9 gram żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku
szczypta soli
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
500 gram twarogu sernikowego - polecam "Mój ulubiony"
250 gram serka mascarpone
50 gram miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
50 gram gorzkiej czekolady startej na grubych oczkach
9 gram żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku
szczypta soli
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Warstwa śmietankowa ricotta:
250 gram serka ricotta
200 gram śmietanki kremówki 36 %
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie śmietan - fixu
dodatkowo -
Ciasteczka korzenne - u mnie "Lotus"
250 gram serka ricotta
200 gram śmietanki kremówki 36 %
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie śmietan - fixu
dodatkowo -
Ciasteczka korzenne - u mnie "Lotus"
Wykonanie:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia,
na dnie układamy ściśle ciasteczka korzenne.
Miękkie masło wkładamy do miski, wsypujemy cukier puder,
cukier z wanilią i ucieramy mikserem na puszystą masę.
Następnie dodajemy serek mascarpone - miksujemy do połączenia.
Dodajemy ser twarogowy i ponownie, dokładnie miksujemy.
Dosypujemy szczyptę soli.
Do rozpuszczonej i przestudzonej żelatyny dodajemy
Następnie dodajemy serek mascarpone - miksujemy do połączenia.
Dodajemy ser twarogowy i ponownie, dokładnie miksujemy.
Dosypujemy szczyptę soli.
Do rozpuszczonej i przestudzonej żelatyny dodajemy
pełną łyżkę powstałej masy serowej
( hartowanie żelatyny zapobiega tworzeniu się grudek w masie ),
mieszamy i dodajemy do pozostałej masy. Miksujemy na gładki krem.
Na koniec wsypujemy wiórki czekoladowe, mieszamy szpatułką.
Masę wykładamy na dno wyłożone ciasteczkami.
Wygładzamy i posypujemy całą powierzchnię
( hartowanie żelatyny zapobiega tworzeniu się grudek w masie ),
mieszamy i dodajemy do pozostałej masy. Miksujemy na gładki krem.
Na koniec wsypujemy wiórki czekoladowe, mieszamy szpatułką.
Masę wykładamy na dno wyłożone ciasteczkami.
Wygładzamy i posypujemy całą powierzchnię
kilkoma startymi ciasteczkami korzennymi.
Wkładamy ciasto do lodówki i przygotowujemy masę z ricottą.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na gęsty krem.
Wkładamy ciasto do lodówki i przygotowujemy masę z ricottą.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na gęsty krem.
Ricottę oddzielnie miksujemy lub blendujemy blenderem
z cukrem pudrem i łyżką śmietan - fixu.
Do ubitego serka dodajemy łyżkę ubitej śmietanki i mieszamy szpatułką.
Dokładamy resztę śmietanki i mieszamy na gładki krem.
Wykładamy go równą warstwą na masę w tortownicy.
Ciasto wkładamy do lodówki, wystarczą 3 - 4 godziny,
Do ubitego serka dodajemy łyżkę ubitej śmietanki i mieszamy szpatułką.
Dokładamy resztę śmietanki i mieszamy na gładki krem.
Wykładamy go równą warstwą na masę w tortownicy.
Ciasto wkładamy do lodówki, wystarczą 3 - 4 godziny,
by torcik uzyskał właściwą konsystencję.
Jest tak delikatny, że polecam zjeść go do dwóch dni.
Po dłuższym leżakowaniu śmietanka może zmienić walory smakowe w masach.
A - oczywiście w masie z dodatkiem czekoladowych wiórków
Jest tak delikatny, że polecam zjeść go do dwóch dni.
Po dłuższym leżakowaniu śmietanka może zmienić walory smakowe w masach.
A - oczywiście w masie z dodatkiem czekoladowych wiórków
sprawdzi się również czekolada mleczna.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz