poniedziałek, 28 sierpnia 2023

Jabłka pieczone pod kruszonką keto

 
Ostatnia niedziela urlopowa, wieczór ochłodził męczącą, upalną atmosferę.
Dobra niedziela, odnalazłam w niej sporo dobrych gestów i słów. 
Warto wrócić choć na krótkie chwile do tych, którzy na nas czekają.
Minął dzień, warty wyjątkowego zakończenia.

Kupiłam kilka dni temu dwie antonówki, w zasadzie tylko dlatego, 
że pachniały antonówkami, jakie pamiętam sprzed lat.
I teraz je wykorzystałam. 
Zrobiłam ciepłą, sycąca, cynamonowo - maślaną kolację balkonową.
Niewielka foremka została opróżniona 
trzema grzebiącymi w niej widelcami.
Polewa z gęstego jogurtu greckiego, rozpłynęła się pod wpływem 
ciepła złotej kruszonki, tworząc kompozycję kompletną.

Składniki:
proporcje na niewielka foremkę do zapiekania, 
u mnie w kształcie serca o przekroju około 20 cm

Kruszonka:
3 łyżki mąki migdałowej
1 łyżka mąki kokosowej
4 łyżki mielonych orzechów ( zmieliłam ziemne i brazylijskie)
1 łyżka erytrytolu
1/3 łyżeczki soli
1/3 kostki miękkiego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Jabłka:
2 średniej wielkości jabłka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki erytrytolu
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

Jabłka:
Owoce obieramy, kroimy na drobną kostkę. 
Połowę wkładamy do rondelka, skrapiamy sokiem cytryny, 
dodajemy erytrytol i podlewamy dwoma łyżkami wody. 
Dusimy na niewielkim ogniu około 5 minut, by troszkę zmiękły. 
Odcedzamy, mieszamy z cynamonem, cukrem waniliowym
i drugą połową jabłek - surowych.
Kruszonka:
Do miseczki wsypujemy obie mąki, mielone orzechy, sól, erytrytol, 
cukier z wanilią i mieszamy widelcem. 
Wsypujemy proszek do pieczenia i dodajemy miękkie masło.
Łączymy całość widelcem, na koniec palcami 
zlepiamy i rozdrabniamy na sypką, 
wilgotną, "piaszczystą" kruszonkę. Jeśli jest zbyt sucha, 
dodajcie odrobinę masła, jeśli zbyt klejąca - dosypcie mąki migdałowej.
Kruszonkę wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Po jej schłodzeniu formę do pieczenia smarujemy grubo masłem,
dno obsypujemy kilkoma łyżkami kruszonki. 
Wykładamy równą warstwą wszystkie jabłuszka, 
posypujemy resztą kruszonki, wyrównujemy wierzch. 
Przed włożeniem do piekarnika, na kruszonce 
w kilku miejscach rozkładamy kawałeczki masła. 
Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika 
i pieczemy około 25 minut. Obserwujcie wierzch kruszonki 
- szybko się rumieni, a nie powinna się zbytnio przypiec.
Wyciągamy pachnącą zapiekankę i po 5 minutach 
możemy wykładać obsypujące się złotymi drobinkami porcje na talerz. 
Ale lepiej zostawić w formie, jeść bezpośrednio z niej.
Ta kruszonka ma strukturę bardziej "posypkową" niż klasyczne crumble.
Ale to jej główny atut. Maślana, chrupiąca, 
otula miękkie i soczyste, cynamonowe jabłka. 
Idealnym dodatkiem jest kremowy jogurt grecki. 
Gałka waniliowych lodów również, choć przekreśli 
niskowęglowodanowy wymiar deseru.
Cóż jednak, nic nie równa się topieniu lodowej 
kuli na ciepłej maślanej chrupkości.
Polecam z pełnym przekonaniem wspólne chwile przy stole, 
przy jednej foremce, kilku widelcach.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz