czwartek, 24 sierpnia 2023

Orzechowy biszkopt keto z jabłkiem


Lekki biszkopt, w 100 % orzechowy i to potrójnie,
bo wykorzystałam trzy rodzaje orzechów.
W nim jabłuszko oprószone cynamonem.
Ciasto na poranek, zbieranie myśli, 
zarysowywanie planów kolejnych dni, wyraźnie już ukróconych. 
Mniej i mniej już niewątpliwie czasu, by czerpać z lata.
Nie odczuwam dyskomfortu, gdy wieczór tak troszkę nachalny, szybszy.
Co więcej - dziś kupię dynię. 
Może tylko po to, by na nią patrzeć i powoli, również 
w kategorii wypieków, bardziej jesiennie się programować.
Dziś, chyba tym ciastem powoli otwieram te drzwi..
Was również zachęcam :)

Składniki:
proporcje na formę o wymiarach 20 cm / 20 cm

1 pełna szklanka zmielonych orzechów 
( u mnie włoskie, nerkowce, laskowe )
3 jajka rozmiar L
2 łyżki erytrytolu lub cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
1 duże, słodkie jabłko
szczypta soli
2 łyżki rozpuszczonego, schłodzonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Wybrane, ulubione orzechy mielimy dość drobno w blenderze, odkładamy.
Jabłuszko obieramy, kroimy w drobną kostkę, 
skrapiamy sokiem cytrynowym i  jeśli lubimy - oprószamy cynamonem.
Białka oddzielamy od żółtek, wbijamy je do dużej miski, 
dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. 
Pod koniec ubijania wsypujemy erytrytol lub cukier 
i miksujemy jeszcze chwilę, do rozpuszczenia słodzika.
Następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim, 
po każdym miksując do dokładnego połączenia z pianą,
na koniec wlewamy rozpuszczone masło. Odkładamy mikser. 
Do puszystej masy wsypujemy zmielone orzechy, 
proszek do pieczenia, pokrojone jabłuszko 
i delikatnie wszystko mieszamy szpatułką.
Przelewamy masę do formy - u mnie silikonowa, więc 
nie wymagała natłuszczania i papieru do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, góra - dół, 
bez termoobiegu i pieczemy około 25 minut.
Biszkopcik w formie o podanych wymiarach nie wyrasta wysoki,  
jest jednak bardzo puszysty, lekki.
Pieczony w keksówce będzie wymagał 
dodatkowych około 5 - 10 minut dopiekania.
Pyszny, prosty placek, dla mnie idealny również na drugie śniadanie, 
gdy przy okazji południowej kawki rozglądamy się za czymś słodkim. 
Orzechy, słodkie jabłko, cynamon.. a u mnie coś jeszcze.
Wykorzystałam orzechowca jako bazę do słodkiej 
kanapki z konfiturą. Bezcukrową i gwarantującą doznania, 
które tego typu smarowidło lśniąc na kromce, rogaliku 
lub toście - powinno zapewnić. 
Aromatyczny, troszkę również jesienny smak jagód. 
Polecam świetne konfitury i inne smarowidła z Podketo.pl.
W roli tradycyjnych, domowych konfitur odnajdują się rewelacyjnie,
podobnie jak mój biszkopt, w roli wspomnianego rogala się tu oto demonstruje.
Polecam serdecznie!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz