poniedziałek, 7 sierpnia 2023

Sernik bezcukrowy z kremem orzeszkowo - karmelowym

Ponownie propozycja bezcukrowa, choć z subtelną słodyczą erytrytolu,
przełamaną karmelowo - słonawym, aksamitnym kremem. 
Sernik banalnie prosty, rozpływający się w ustach i absolutnie bezgrzeszny, 
jak krem orzeszkowy wykorzystany we wierzchniej warstwie. 
Dwa minione poranki spędziłam już w jego towarzystwie, 
w duecie z filiżanką kawy.
Umila te chwile zbierania sił na całodniowe działanie. 
Każdy z ostatnich poranków, zbliża mnie do urlopowego wyjazdu.
W tym roku nie tak bardzo wyczekanego, choć może i potrzebnego. 
Praca z wyjątkowymi ludźmi uświadamia, 
że może stać się sposobem na bycie w pełni. 
Na łączenie kompetencji z pewnością, że działamy w dobrym zakresie, 
i we właściwym miejscu. 
Co do przepisu - zapraszam na ciasto wszystkich przed i po urlopach, 
ale szukających alternatywy dla wypieków, które cukier czyni zakazanymi. 
Przy tym keto - serniku, brak znaku stop.

Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 21 cm
Ważne - wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

Spód migdałowy:
3/4 szklanki mąki migdałowej
2 łyżki erytrytolu
szczypta soli
70 gram miękkiego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
250 gram serka mascarpone
250 gram serka ricotta
2 jajka, rozmiar L
1 pełna łyżka budyniu bezcukrowego - u mnie o smaku ciasteczek maślanych
1/2 szklanki erytrytolu
skórka starta z połowy cytryny
100 ml słodkiej śmietanki 30 %
100 ml kwaśnej śmietany 18 %

Kremowa warstwa orzeszkowo - karmelowa:
200 gram serka śmietankowego - u mnie Łaciaty
2 pełne łyżki kremowego jogurtu greckiego
1 pełna łyżka erytrytolu
3 łyżki kremu orzeszkowego - u mnie Krem Bezkarny 100 % keto 
- Słony karmel z Podketo.pl
( można wykorzystać również ulubione, dobre masło orzechowe )

Wykonanie:
Spód migdałowy:
Mąkę migdałową łączymy z erytrytolem, solą, 
proszkiem do pieczenia, miękkim masłem 
i zlepiamy, rozdrabniamy palcami, tworząc kruszonkę.
Wykładamy ją równomiernie na dno wyłożonej papierem tortownicy,
delikatnie dociskamy. Odstawiamy na czas przygotowania masy serowej, 
co w naszym serniczku jest kwestią pięciu minut. 

Masa serowa:
Całe jaja ubijamy ręczną trzepaczką z erytrytolem,
do spienienia i rozpuszczenia słodzika.
Do większej miski wkładamy oba sery, obie śmietanki i budyń. 
Blendujemy blenderem na gładką masę ( można użyć miksera ).
Jaja utarte z erytrytolem wlewamy do masy serowej 
i ponownie, przy użyciu trzepaczki ręcznej łączymy na jednolity krem. 
Wsypujemy skórkę z cytryny, mieszamy i gotową masę 
przelewamy na kruszonkowy spód migdałowy.
Tortownicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni 
i pieczemy 15 minut, zmniejszamy temperaturę 
do 150 stopni, pieczemy około 45 minut.
Serniczek powinien pozostać z wierzchu jasno - złoty i płaski.
Studzimy wypiek około pół godziny w piekarniku, 
po czym wyciągamy i chłodzimy zupełnie.
Przygotowujemy warstwę wierzchnią.

Kremowa warstwa orzeszkowo - karmelowa:
Serek śmietankowy łączymy za pomocą widelca z jogurtem greckim, 
erytrytolem - dokładnie i energicznie ucieramy na gładko. 
Dodajemy dwie łyżki kremu orzeszkowego - u mnie uzależniający krem 
o smaku słonego karmelu, zamówiony w Podketo.pl
Jeśli doceniacie produkty bezcukrowe, które i jakością i smakiem 
wywołują efekt wow - zajrzyjcie do Podketo.pl. 
Oferta produktów ketogenicznych proponowanych 
przez wspomniana markę, jest rewelacyjna.
Słoiczki z kremami, konfiturami to alternatywa tego typu artykułów, 
po których krzywa cukrzycowa eksploduje.
Tak więc - dzięki temu słoiczkowi, bez ryzyka eksplozji, 
utartym, gładkim kremem pokrywamy 
wierzch wychłodzonego już sernika, 
wkładamy go do lodówki na kilka godzin.
Zygzaki które widzicie na wierzchu, to dwie łyżki tegoż kremu,
podgrzanego z łyżką śmietanki i wykorzystanego jako element dekoracyjny.
Bez ograniczeń, bez skrupułów i hamulców namawiam - polecam. 
Pyszny.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz