niedziela, 27 listopada 2022

Seromakowiec z jabłkiem na ciasteczkowym spodzie


Combo.
Od jakiegoś czasu doświadczam na sobie i wokół siebie kombinacji wielu.
Dziś w Kronice, również kombinacja.
Combo serowo - makowe.
Połączenie waniliowej masy sernikowej, 
o konsystencji kremowego sernika nowojorskiego i masy makowej.
Absolutnie nieskomplikowane ciasto, 
które łączy w sobie klasyczne smaki sernika i makowca.
Znalazło się w nim również miejsce dla cząstek chrupiącego jabłka.
Elegancki, bardzo estetycznie prezentuje się na talerzyku.
Dobrze się kroi i ma właściwą konsystencję
już po dwóch, trzech godzinach chłodzenia w lodówce.
Polecam na już, na teraz, przed świętami.
Na świątecznym stole zarówno sernik jak i makowiec 
zasługują już na swą niezależną, solową odsłonę.
Ale teraz, dobry moment na kombinację :)

Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 23 - 24 cm

Masa serowa:
600 gram sera wiaderkowego - u mnie Włoszczowa
1 opakowanie budyniu waniliowego
200 gram śmietany 18 %
2 jajka rozmiar L 
2/3 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
skórka starta z połowy cytryny

Masa makowa:
150 gram mielonego maku
3 - 4 łyżki mielonych migdałów
1 pełna łyżka miodu
2 pełne łyżki cukru
1 jajko rozmiar L
skórka starta z połowy cytryny
2 łyżki masła
100 ml mleka
1 jabłko - pokrojone w kosteczkę

Spód ciasteczkowy:
100 gram herbatników ( u mnie korzenne )
50 gram rozpuszczonego masła

Na wierzch:
200 gram śmietany kremówki 36 %
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Wykonanie:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia - zarówno dno jak i boki.
Herbatniki blendujemy na piasek, wsypujemy do miski 
i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Ciasteczkową masą
wylepiamy dokładnie dno i boki tortownicy - na wysokość około 2 cm. 
Tortownicę wkładamy do lodówki, na czas przygotowania mas.

Masa serowa:
Twaróg wkładamy do miski, wsypujemy cukier, 
cukier waniliowy i miksujemy. Dodajemy śmietanę, 
wbijamy po jednym jajku, cały czas miksując na zwolnionych obrotach. 
Na koniec wsypujemy proszek budyniowy, dodajemy skórkę z cytryny. 
Miksujemy tylko do połączenia, nie za długo, by nie napowietrzać masy.

Masa makowa:
Suchy, mielony mak wsypujemy do rondelka, dodajemy łyżkę miodu, 
cukier, masło, mleko, skórkę z cytryny, migdały, mieszamy i zagotowujemy. 
Zestawiamy z ognia, studzimy, dodajemy żółtko i ponownie mieszamy.
Białko ubijamy na sztywno i dodajemy delikatnie do makowej masy.
Na koniec wkładamy drobno pokrojone jabłuszko, całość mieszamy.

Na ciasteczkowy, schłodzony spód wykładamy naprzemiennie,
po jednej łyżce, porcje masy makowej i serowej. Wierzch wyrównujemy.
Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni 
i pieczemy 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 120 stopni 
i pieczemy 60 - 70 minut. Sernik powinien pozostać jasny, 
ale środek musi być ścięty - dotknięty palcem nie powinien się przylepiać. 
Upieczony sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku przez 30 minut, 
po tym czasie wyciągamy i studzimy zupełnie.

Na wykończenie powierzchni:
Śmietankę kremówkę 36 % ( ewentualnie 30 %, z dodatkiem śmietan - fixu )
ubijamy na sztywno z dwoma łyżkami cukru pudru 
i łyżką cukru z prawdziwą wanilią.
Masę rozsmarowujemy na powierzchni serniczka 
i wkładamy ciasto do lodówki.
Przed podaniem polecam posypać wierzch drobno pokruszonymi bezikami.
Niestety nie miałam takowych, więc wykorzystałam wiórki białej czekolady.
Jednak jako idealny składnik combo, bezy zrobiłyby tutaj robotę :).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz