Dziś szybko, bo od pewnego czasu działam w ciągłym pośpiechu,
jeśli nie w panice.
Unikam słowa histeria, choć również wpasowałoby się tu, jak najbardziej.
Spieszę się z dopełnieniem zobowiązań, które stanowią wyzwanie nie lada.
Piszę, poprawiam, sprawdzam, zmieniam, piszę i się spieszę.
Unikam słowa histeria, choć również wpasowałoby się tu, jak najbardziej.
Spieszę się z dopełnieniem zobowiązań, które stanowią wyzwanie nie lada.
Piszę, poprawiam, sprawdzam, zmieniam, piszę i się spieszę.
Czasem pisanie bywa zobowiązaniem.
Przykrym, bo narzuconym i ubranym w ramy terminowości.
Ale, dziś zamykając zakładkę z dokumentem męczącym i priorytetowym,
otwieram blogowe strony. Dziś ciasto równie szybkie, jak ten oto wpis.
Zatem bez przedłużania, wstępów zawiłych - upiekłam rewelacyjny sernik.
Prosty, bez spodu, o kremowej, delikatnej konsystencji, którą lubię najbardziej.
Jeśli czasu macie zbyt mało na czynienie wypiekowych szaleństw,
zostawcie je na inny moment.
Tym razem postawcie na mój sernik.
Ale, dziś zamykając zakładkę z dokumentem męczącym i priorytetowym,
otwieram blogowe strony. Dziś ciasto równie szybkie, jak ten oto wpis.
Zatem bez przedłużania, wstępów zawiłych - upiekłam rewelacyjny sernik.
Prosty, bez spodu, o kremowej, delikatnej konsystencji, którą lubię najbardziej.
Jeśli czasu macie zbyt mało na czynienie wypiekowych szaleństw,
zostawcie je na inny moment.
Tym razem postawcie na mój sernik.
Składniki masy serowej:
proporcje na tortownicę o średnicy 24 - 26 cm
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
1 kg twarogu wiaderkowego - tłustego, nie wymagającego dodatku masła
250 gram serka mascarpone
4 jajka
1 budyń waniliowy bez cukru
150 gram mleka zagęszczonego słodzonego - z tubki
1/3 szklanki - 100 gram śmietanki 30%
2/3 szklanki cukru
1 kg twarogu wiaderkowego - tłustego, nie wymagającego dodatku masła
250 gram serka mascarpone
4 jajka
1 budyń waniliowy bez cukru
150 gram mleka zagęszczonego słodzonego - z tubki
1/3 szklanki - 100 gram śmietanki 30%
2/3 szklanki cukru
szczypta soli
skórka starta z 1/2 cytryny
Składniki kremu czekoladowego na polewę:
1 tabliczka czekolady deserowej
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
1/2 szklanki śmietanki 30 %
1 tabliczka czekolady deserowej
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
1/2 szklanki śmietanki 30 %
Wykonanie masy serowej:
Jaja wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy chwilkę,
tylko do rozpuszczenia cukru.
Jaja wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy chwilkę,
tylko do rozpuszczenia cukru.
Dodajemy sery, wlewamy mleko skondensowane,
śmietankę, wsypujemy budyń, szczyptę soli
śmietankę, wsypujemy budyń, szczyptę soli
i wszystko dokładnie miksujemy, około 2 - 3 minut.
Ścieramy skórkę cytrynową i mieszamy do połączenia.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia - spód i boki.
Przelewamy masę serową i wkładamy do piekarnika
do temperatury 160 stopni na około 90 minut.
Ścieramy skórkę cytrynową i mieszamy do połączenia.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia - spód i boki.
Przelewamy masę serową i wkładamy do piekarnika
do temperatury 160 stopni na około 90 minut.
Sernik jest gotowy, gdy środek ciasta wyrówna się z brzegami,
a powierzchnia stanie się zupełnie płaska.
Jeśli po 90 minutach wnętrze nadal jest lekko zapadnięte,
zmniejszamy temperature do 100 stopni i dopiekamy ciasto
do momentu wyrównania się środka z brzegami.
Jeśli po 90 minutach wnętrze nadal jest lekko zapadnięte,
zmniejszamy temperature do 100 stopni i dopiekamy ciasto
do momentu wyrównania się środka z brzegami.
Sernik wyrasta bardzo wysoki.
Po wyłączeniu temperatury, zostawiamy wypiek w zamkniętym piekarniku
przez około godzinę, po tym czasie uchylamy drzwiczki.
Ciasto zapadnie się nieznacznie, wgłębienie zostanie wykorzystane
do wypełnienia grubą warstwą polewy, w zasadzie masy czekoladowej.
Po wyłączeniu temperatury, zostawiamy wypiek w zamkniętym piekarniku
przez około godzinę, po tym czasie uchylamy drzwiczki.
Ciasto zapadnie się nieznacznie, wgłębienie zostanie wykorzystane
do wypełnienia grubą warstwą polewy, w zasadzie masy czekoladowej.
Wykonanie masy czekoladowej - polewy:
Śmietankę podgrzewamy w rondelku, uważając by się nie zagotowała.
Czekolady połamane na kostki wkładamy do miseczki, zalewamy gorącą śmietanką.
Po dwóch minutach dokładnie mieszamy, do uzyskania czekoladowego kremu.
Studzimy i wylewamy w zagłębienie w przestudzonym zupełnie już serniku.
Wkładamy ciasto do lodówki na cała noc.
I cóż.. jest kremowy, delikatny, miękki.
Śmietankę podgrzewamy w rondelku, uważając by się nie zagotowała.
Czekolady połamane na kostki wkładamy do miseczki, zalewamy gorącą śmietanką.
Po dwóch minutach dokładnie mieszamy, do uzyskania czekoladowego kremu.
Studzimy i wylewamy w zagłębienie w przestudzonym zupełnie już serniku.
Wkładamy ciasto do lodówki na cała noc.
I cóż.. jest kremowy, delikatny, miękki.
Dzięki temu, że nie posiada spodu jest lekki,
wszystkie doznania smakowe zaczynają się
wszystkie doznania smakowe zaczynają się
i kończą na masie serowej.
Czekoladowe, kremowe wykończenie jest idealnym uzupełnieniem.
Propozycja idealna dla ceniących proste przepisy na dobre i klasyczne ciasta.
W klasykę się zapędzając, można do masy dodać garść
Czekoladowe, kremowe wykończenie jest idealnym uzupełnieniem.
Propozycja idealna dla ceniących proste przepisy na dobre i klasyczne ciasta.
W klasykę się zapędzając, można do masy dodać garść
namoczonych w herbacie lub alkoholu rodzynek,
ale czy w ogóle jeszcze poważa się serniki z rodzynkami?
Istotnym jest, że spód ciasta nie podchodzi wilgocią,
co często zdarza się w sernikach bez zabezpieczenia
ale czy w ogóle jeszcze poważa się serniki z rodzynkami?
Istotnym jest, że spód ciasta nie podchodzi wilgocią,
co często zdarza się w sernikach bez zabezpieczenia
w postaci podkładu ciasteczkowego, kruchego, drożdżowego.
Serniczek idealnie się przechowuje, nie twardnieje w lodówce,
nie wysycha dzięki polewie,
Serniczek idealnie się przechowuje, nie twardnieje w lodówce,
nie wysycha dzięki polewie,
zatem można cieszyć się nim przynajmniej przez cztery dni.
Proponuje Wam dziś tak naprawdę jeden z prostszych,
ale absolutnie pewnych przepisów na tradycyjny wypiek.
I jak to sernik, odnajdzie się w każdych okolicznościach.
Wymaga wprawdzie wielu składników, ale po zaopatrzeniu się w nie,
pozostaje tylko miksowanie w odpowiedniej kolejności.
Niestety nie posiadam zdjęcia sernika w całości, przed rozkrojeniem.
Moje niedopatrzenie, a dość szybko po postawieniu ciasta na stole
połowa znalazła się na talerzykach. A po chwili została ćwiartka, pyszna ćwiartka.
Polecam serdecznie.
Proponuje Wam dziś tak naprawdę jeden z prostszych,
ale absolutnie pewnych przepisów na tradycyjny wypiek.
I jak to sernik, odnajdzie się w każdych okolicznościach.
Wymaga wprawdzie wielu składników, ale po zaopatrzeniu się w nie,
pozostaje tylko miksowanie w odpowiedniej kolejności.
Niestety nie posiadam zdjęcia sernika w całości, przed rozkrojeniem.
Moje niedopatrzenie, a dość szybko po postawieniu ciasta na stole
połowa znalazła się na talerzykach. A po chwili została ćwiartka, pyszna ćwiartka.
Polecam serdecznie.
Z ręką na sercu - najlepszy sernik jaki jadłam. Sernik kroiłam na co raz mniejsze kawałki aby starczyło na dłużej.
OdpowiedzUsuń