wtorek, 9 czerwca 2020

Klasyczny, ucierany placek z połówkami jabłek


Dziś propozycja prosta, sprawdzona i każdemu bliska.
Ciasto, którego nie sposób nie znaleźć w starych,
rodzinnych zeszytach z przepisami.
Szybki, klasyczny placek ucierany z dodatkiem jabłek.
Wysoki, puszysty, najsmaczniejszy w dniu pieczenia.
Bardzo delikatny i lekki, waniliowy, maślany.
Całości dopełniają połówki słodkich, soczystych jabłek.
Wygodnym jest fakt, że nie wymagają wcześniejszego tarcia, krojenia, smażenia.
Warto sięgnąć do sprawdzonych przepisów,
docenianych i powielanych przez lata.
Nie zmieniajmy niczego, są wzorcowe.
Jeśli zatęsknicie za smakiem klasyki na talerzyku,
za herbatą w szklance ze spodkiem,
którą trudno w palcach utrzymać, póki gorąca..
Ten prosty placek jabłkowy powinien znaleźć się w tym zestawie.

Składniki:
250 gram mąki pszennej tortowej
180 gram cukru
120 gram rozpuszczonego masła ( ewentualnie oleju )
3 jaja
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
3 średniej wielkości, słodkie jabłka

Wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy na połówki, wycinamy gniazda nasienne.
W każdej połówce tniemy z zewnętrznej strony rowki, co 2 mm.
Nie oprószam jabłek w tym wydaniu cynamonem ani cukrem waniliowym.

Jaja wbijamy do miski i ubijamy około 5 minut z cukrem i cukrem waniliowym.
Do puszystej, prawie białej masy, powoli wlewamy
rozpuszczone, wystudzone masło.
Miksując na najwolniejszych obrotach, przesiewamy w kilku ratach
mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm,
wysmarowanej olejem i oprószonej mąką.
W ciasto wciskamy połówki jabłek, naciętymi wierzchami do góry.
Zanurzamy je w cieście tak, by nacięte wierzchy wystawały
około pół cm nad powierzchnię ciasta.
Jedną połówkę wkładamy w środek, pozostałe rozmieszczamy wokół.
Pieczemy w 180 stopniach około 45 - 50 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika, studzimy przez chwilę i oprószamy cukrem pudrem.
I to wszystko, pozostaje tylko docenianie tego, co już doceniano wielokrotnie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz