niedziela, 14 czerwca 2020

Kakaowa rolada z truskawkami w śmietanie



Kremowa, truskawkowa masa, w miękkim, delikatnym biszkopcie.
Oto rolada. Idealna do wykorzystania sezonowych owoców,
z którymi tworzy prawdziwie letni, wdzięczny deser.
Jest elegancka, wiec może stać się wykwintnym poczęstunkiem
dla zaproszonych gości,
z okazji mniej lub bardziej uroczystej.
Ja tym razem starałam się wyjątkowo
- przeznaczyłam roladę na dość istotne spotkanie.
Poczęstunek przy wysokoprocentowym winie,
którego kieliszek toastem się stał, za podjęte ostatecznie decyzje.
Wino mocne, spotkanie owocne, rolada godna pochwał i polecenia Wam.
Zaspokoi gusta całej rodziny, w przedziale
wiekowo - pokoleniowym  5 - 75 lat.
Polecam ten kakaowy biszkopt do zawijania
wszelkiego rodzaju ulubionych mas,
tych lekkich, jak i z dodatkiem masła, czekolady.
Jest miękki, puszysty, bardzo elastyczny.
Wilgotnieje przyjemnie pod wpływem nadzienia,
już po godzinie spędzonej w lodówce.
Zupełnie nie kruszy się przy zawijaniu, przy krojeniu.
Ja wykorzystałam nadzienie z dwóch rodzajów śmietany i truskawek.
Smak najlepszego letniego deseru,
czyli truskawek posypanych nierozsądnie cukrem
i polanych jeszcze nierozsądniej kwaśną śmietaną.
W dzieciństwie stały punkt każdego dnia wakacji u babci,
po których zmieniałam odzież na większą o rozmiar.
Ale wspomnienia warte ówczesnych kompleksów.
Tu zamiast pucharków z truskawkami - kakaowa, miękka biszkoptowa otoczka.
Ciasto wymaga krótkiego pieczenia, wystarczy 10 minut.
Wykonanie masy wymaga chwilki poświęcenia, ale warto.
Zawsze pozostaje również opcja ekspresowa,
czyli ubicie śmietany ze śmietan-fiksem,
cukrem i wyłożenie jej na biszkopt z owocami. Pysznie i prosto.

Składniki rolady kakaowej:
3 duże jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 pełne łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia.
W dużej misce ubijamy białka na sztywno,
pod koniec miksowania wsypujemy powoli cukier,
miksujemy, aż piana stanie się bardzo gęsta i lśniącą.
Żółtka w miseczce lub szklance mieszamy dokładnie z olejem,
wlewamy powoli do masy z białek, łącząc je z nimi delikatnie łyżką.
Przesiewamy następnie mąkę z kakao i proszkiem,
ponownie delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką, do dokładnego połączenia.

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia
i rozsmarowujemy na niej masę, równą warstwą na całej powierzchni.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut.

Upieczony biszkopt wyciągamy, wykładamy na bawełnianą ściereczkę,
papierem do pieczenia do góry i delikatnie odklejamy pergamin.
Zwijamy w rulon razem z ściereczką,
co nie powinno stanowić problemu,
 jest bardzo elastyczny, nie kruszy się i nie pęka.
W przekroju jest puszysty, pozostaje taki
nawet po posmarowaniu wilgotną masą.
Studzimy tak zawinięte ciasto około pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy masę truskawkową.

Masa truskawkowo - śmietanowa:
400 gram truskawek
3 płaskie łyżki żelatyny
5 łyżek cukru pudru
200 gram śmietanki 30 %
200 gram śmietany 18 %

Wykonanie:
Truskawki oczyszczamy, połowę miksujemy z kwaśną śmietaną
i dwoma łyżkami cukru pudru.
Żelatynę zalewamy minimalną ilością zimnej wody,
gdy napęcznieje, podgrzewamy w rondelku
lub mikrofalówce do rozpuszczenia, studzimy.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem pudrem,
delikatnie wlewamy do niej rozpuszczoną żelatynę i krem truskawkowy.
Jeżeli w Waszym mniemaniu, masa jest za mało słodka,
można dosłodzić dodatkową łyżką cukru pudru.

Przed wlaniem żelatyny do śmietany,
możemy do niej dodać dwie łyżki masy z truskawkami, by ja zahartować.
Jeżeli w trakcie dodawania żelatyny i masy truskawkowej do ubitej śmietany,
całość zacznie się zbyt szybko ścinać i stanie się grudkowata
( nie powinno się to wydarzyć w tym przypadku,
ale nieodgadnione bywają prawa, którymi rządzą się procedury z żelatyną związane :))
można delikatnie podgrzać całość w kąpieli wodnej, cały czas  mieszając.
Gdy tylko stanie się aksamitnie gładka,
ściągamy z kąpieli i wstawiamy do lodówki, aż delikatnie zacznie tężec.

Składanie rolady:
Rozwijamy wystudzony biszkopt i całą jego powierzchnię równomiernie smarujemy masą.
Na krawędzi, od której zaczniemy rolowanie,
wykładamy rządek pociętych na cząstki truskawek.
Rolujemy do połowy powierzchni,
wykładamy kolejne cząstki truskawek i kończymy rolowanie.
Zawijamy roladę w folię aluminiową i wkładamy do lodówki, do ścięcia masy.
Po dwóch godzinach powinna być gotowa do krojenia.
Polecam posypać wierzch obficie cukrem pudrem.

Polecam tą roladkę, szczególnie teraz,
w okresie, w którym stawiamy na ciasta z owocami,
z chłodzonymi masami - serowymi, śmietanowymi.
Biszkopt jest uniwersalny, jak wspomniałam,
udźwignie wszystko, czym go wypełnicie.
Życzę udanego rolowania :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz