sobota, 30 maja 2020

Biszkopt z cukinią i syropem klonowym




Lekki, delikatny, z ograniczoną do minimum dawką cukru i tłuszczu.
Z zielonymi wiórkami cukinii.
Pachnący syropem klonowym.
Niewielki biszkopt, doskonały na lekki deser.
I na piknik.
W miejscu, gdzie zboże już półmetrowe,
a wysoka trawa utrudnia rozłożenie koca.
Idealna pogoda do kompletu i można zapomnieć o wszystkim.
Również o talerzykach. Ciasto do ręki.

Składniki:
( w temperaturze pokojowej )
150 gram mąki pszennej tortowej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
2 łyżki oleju
100 ml mleka
50 ml syropu klonowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 niewielka cukinia

1 łyżka cukru waniliowego i cynamon do oprószenia cukinii

Wykonanie:
Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach,
wkładamy do miseczki, posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.
Odstawiamy, by puściła sok.
Przed włożeniem do ciasta dokładnie odciskamy.

Mąkę mieszamy z proszkiem budyniowym,
proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
Jajka w większej misce ubijamy z cukrem na puch,
około 5 minut, do momentu uzyskania białej, puszystej masy.
Dolewamy olej, miksujemy.
Wlewamy powoli mleko, wymieszane wcześniej
w szklance z syropem klonowym, miksujemy.
Następny krok to przesianie - na raz - mieszanki mącznej.
Na koniec dodajemy odciśniętą cukinię,
mieszamy delikatnie wszystkie składniki łyżką.
Przekładamy ciasto do oprószonej mąką tortownicy, o średnicy 20 cm.
Pieczemy w 180 stopniach, około 30 minut.

Życząc udanego rozpoczęcia sezonu piknikowego,
polecam dołączenie tego rozpływającego się w ustach biszkopta
do plenerowego menu.
Nie zawiera w sobie składników stwarzających ryzyko wypłynięcia,
rozpuszczenia i ewentualnego zważenia się na słońcu.
Brak kremowych mas i owoców, chroni przed walką
z samozwańczymi amatorami słodkości, bzyczącymi nad kocem.
Nie polecam wyjawiania całej prawdy o składnikach ciasta dzieciom.
Cukinia wywołuje alergiczną reakcję
i nagłe poczucie nasycenia u najmłodszych.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz