piątek, 28 marca 2025

Bajgle pieczone, bez cukru, z musem jabłkowym

 

Kupiłam piękne, różowe, silikonowe foremki do bajgli, oponek, donatów.
Od dłuższego czasu kręciłam się koło nich, 
w tym sklepie na "H", kuszącym gadgetami do kuchni i domu.
Już od Tłustego Czwartku w planach miałam pieczone bajgle drożdżowe, 
ale pierwszy test foremek chciałam uczynić błyskawicznym.
Upiekłam szybkie oponki, wykorzystując otwarty od kilku dni
mus jabłkowy, mąkę migdałową i owsianą oraz erytrytol. 
Moje oponki są niskowęglowodanowe.
Rumiane, lekkie, mięciutkie i pachnące szarlotką.
Na ciepło smakowały jak jabłkowe biszkopciki.
Po przestudzeniu stają się dobrą bazą do kanapeczek na "słodko",
- np. z niskocukrową konfiturą jabłkową, serkiem śmietankowym.
Polecam posiadaczom foremek na oponki,
szukającym przepisów na szybkie, lekkie, zamienniki słodkiego pieczywa.
W foremkach muffinkowych też się wypieką, 
jednakże ja na jakiś czas odkładam je do lamusa. 
Teraz czas na oponki :).

Składniki:
proporcje na 6 sztuk oponek 
wszystkie w temperaturze pokojowej

2 jaja rozmiar L
2 łyżki erytrytolu lub innego słodzika
szczypta soli
1 łyżeczka oleju roślinnego
2 pełne łyżki musu jabłkowego
2 - 3 łyżki mąki migdałowej
2 - 3 łyżki mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka przyprawy do szarlotki lub cynamonu

Wykonanie:
Sypkie składniki - mąkę migdałową, owsianą, proszek do pieczenia,
cukier z wanilią, przyprawy mieszamy ze sobą w małej miseczce.
Jaja wbijamy do większej miski i ubijamy trzepaczką na pianę 
ze słodzikiem i szczyptą soli. 
Do ubitej piany jajecznej dolewamy powolutku olej,
na koniec dodajemy mus jabłkowy i mieszamy delikatnie do połączenia.
Następnie wsypujemy - na dwie raty - sypkie składniki,
za każdym dodaniem dokładnie mieszając całość łopatką. 
Ciasto nie powinno być bardzo gęste, dlatego ilość suchych składników 
podaję w przybliżeniu - dozujemy je dosypując do mokrych składników 
do momentu, aż ciasto stanie się gęste, ale nadal półpłynne.
Przelewamy je do foremek, wkładamy do piekarnika 
rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 20 - 25 minut. 
Polecam serdecznie - są pyszne i jakie okrągłe urokliwie :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz