Kupiłam piękne, różowe, silikonowe foremki do bajgli, oponek, donatów.
Od dłuższego czasu kręciłam się koło nich,
w tym sklepie na "H", kuszącym gadgetami do kuchni i domu.
Już od Tłustego Czwartku w planach miałam pieczone bajgle drożdżowe,
ale pierwszy test foremek chciałam uczynić błyskawicznym.
Upiekłam szybkie oponki, wykorzystując otwarty od kilku dni
mus jabłkowy, mąkę migdałową i owsianą oraz erytrytol.
Moje oponki są niskowęglowodanowe.
Rumiane, lekkie, mięciutkie i pachnące szarlotką.
Na ciepło smakowały jak jabłkowe biszkopciki.
Po przestudzeniu stają się dobrą bazą do kanapeczek na "słodko",
- np. z niskocukrową konfiturą jabłkową, serkiem śmietankowym.
Polecam posiadaczom foremek na oponki,
szukającym przepisów na szybkie, lekkie, zamienniki słodkiego pieczywa.
W foremkach muffinkowych też się wypieką,
jednakże ja na jakiś czas odkładam je do lamusa.
Teraz czas na oponki :).
Składniki:
proporcje na 6 sztuk oponek
proporcje na 6 sztuk oponek
wszystkie w temperaturze pokojowej
2 jaja rozmiar L
2 łyżki erytrytolu lub innego słodzika
szczypta soli
1 łyżeczka oleju roślinnego
2 pełne łyżki musu jabłkowego
2 - 3 łyżki mąki migdałowej
2 - 3 łyżki mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka przyprawy do szarlotki lub cynamonu
Wykonanie:
Sypkie składniki - mąkę migdałową, owsianą, proszek do pieczenia,
cukier z wanilią, przyprawy mieszamy ze sobą w małej miseczce.
Jaja wbijamy do większej miski i ubijamy trzepaczką na pianę
ze słodzikiem i szczyptą soli.
Do ubitej piany jajecznej dolewamy powolutku olej,
na koniec dodajemy mus jabłkowy i mieszamy delikatnie do połączenia.
Następnie wsypujemy - na dwie raty - sypkie składniki,
Następnie wsypujemy - na dwie raty - sypkie składniki,
za każdym dodaniem dokładnie mieszając całość łopatką.
Ciasto nie powinno być bardzo gęste, dlatego ilość suchych składników
podaję w przybliżeniu - dozujemy je dosypując do mokrych składników
do momentu, aż ciasto stanie się gęste, ale nadal półpłynne.
Przelewamy je do foremek, wkładamy do piekarnika
rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 20 - 25 minut.
Polecam serdecznie - są pyszne i jakie okrągłe urokliwie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz