Piekę go dość często, bo wciąż zaskakuje mnie to,
że wykorzystując twaróg, jesteśmy w stanie otrzymać tak dobre,
uniwersalne - bo komponujące się z wieloma dodatkami pieczywko.
Chlebek jest miękki, lekki, bardzo smaczny
i absolutnie banalny w wykonaniu.
Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce, formujemy bochenek,
pieczemy i po pół godzinie możemy delektować się kanapkami
skomponowanymi tak, jak lubimy najbardziej.
Polecam osobom unikającym mąki pszennej, szukającym alternatywy
dla pieczywa wymagającego pracy z drożdżami,
oraz wszystkim amatorom zdrowego, zbilansowanego odżywiania.
Chlebek jest sycący, ma niski indeks glikemiczny,
że wykorzystując twaróg, jesteśmy w stanie otrzymać tak dobre,
uniwersalne - bo komponujące się z wieloma dodatkami pieczywko.
Chlebek jest miękki, lekki, bardzo smaczny
i absolutnie banalny w wykonaniu.
Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce, formujemy bochenek,
pieczemy i po pół godzinie możemy delektować się kanapkami
skomponowanymi tak, jak lubimy najbardziej.
Polecam osobom unikającym mąki pszennej, szukającym alternatywy
dla pieczywa wymagającego pracy z drożdżami,
oraz wszystkim amatorom zdrowego, zbilansowanego odżywiania.
Chlebek jest sycący, ma niski indeks glikemiczny,
jest bogaty w błonnik i białko.
Zapraszam!
Składniki:
proporcje na jeden niewielki bochenek - około 20 cm / 10 cm
250 gram półtłustego twarogu w kostce
3 jajka M lub 2 jajka L
30 gram mielonego siemienia lnianego
50 gram mąki migdałowej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 płaska łyżka oliwy, oleju lub roztopionego masła
30 gram ziaren słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
Wykonanie:
Twaróg wkładamy do dużej miski i rozdrabniamy widelcem.
Twaróg wkładamy do dużej miski i rozdrabniamy widelcem.
Wbijamy jajka, mieszamy widelcem, a następnie
miksujemy blenderem całość na gładką masę.
Kolejno wsypujemy - mąkę migdałową, mielone siemię,
Kolejno wsypujemy - mąkę migdałową, mielone siemię,
proszek do pieczenia, mieszamy.
Wlewamy olej lub wybrany tłuszcz, ocet i wsypujemy dodatki
- słonecznik, siemię lniane, można dodać pestki z dyni, posiekane orzechy.
Mieszamy całość dokładnie łyżką lub widelcem,
powinniśmy otrzymać zwarte, gęste,
nadające się do formowania w dłoniach ciasto.
Jeśli jest zbyt luźne, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki migdałowej.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia
i na niej układamy ręcznie uformowany niewielki bochenek
- może być okrągły, podłużny, można również ciasto włożyć
do niewielkiej formy keksowej, choć wówczas nie wypiecze się
na rumiano w takim stopniu, jak ten bez formy.
Chlebek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Chlebek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i pieczemy przez 30 - 35 minut. Wyrośnie i pięknie się zarumieni.
Wyłączamy piekarnik i po 5 minutach wyciągamy chlebek do przestudzenia.
Smakuje doskonale posmarowany masłem, serkiem kanapkowym,
Smakuje doskonale posmarowany masłem, serkiem kanapkowym,
jest świetnym dodatkiem do wędliny i żółtych serów.
Po prostu idealna baza do kanapek.
Pyszny świeży i jeszcze ciepły, pozostaje idealny nawet trzy, cztery dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz