niedziela, 16 marca 2025

Szybki chleb z twarogu, bez mąki


Piekę go dość często, bo wciąż zaskakuje mnie to, 
że wykorzystując twaróg, jesteśmy w stanie otrzymać tak dobre, 
uniwersalne - bo komponujące się z wieloma dodatkami pieczywko.
Chlebek jest miękki, lekki, bardzo smaczny 
i absolutnie banalny w wykonaniu. 
Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce, formujemy bochenek, 
pieczemy i po pół godzinie możemy delektować się kanapkami 
skomponowanymi tak, jak lubimy najbardziej. 
Polecam osobom unikającym mąki pszennej, szukającym alternatywy 
dla pieczywa wymagającego pracy z drożdżami, 
oraz wszystkim amatorom zdrowego, zbilansowanego odżywiania.
Chlebek jest sycący, ma niski indeks glikemiczny, 
jest bogaty w błonnik i białko.
Zapraszam!

Składniki:
proporcje na jeden niewielki bochenek - około 20 cm / 10 cm

250 gram półtłustego twarogu w kostce
3 jajka M lub 2 jajka L
30 gram mielonego siemienia lnianego
50 gram mąki migdałowej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 płaska łyżka oliwy, oleju lub roztopionego masła
30 gram ziaren słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego

Wykonanie:
Twaróg wkładamy do dużej miski i rozdrabniamy widelcem. 
Wbijamy jajka, mieszamy widelcem, a następnie 
miksujemy blenderem całość na gładką masę.
Kolejno wsypujemy - mąkę migdałową, mielone siemię, 
proszek do pieczenia, mieszamy. 
Wlewamy olej lub wybrany tłuszcz, ocet i wsypujemy dodatki 
- słonecznik, siemię lniane, można dodać pestki z dyni, posiekane orzechy. 
Mieszamy całość dokładnie łyżką lub widelcem,
powinniśmy otrzymać zwarte, gęste, 
nadające się do formowania w dłoniach ciasto. 
Jeśli jest zbyt luźne, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki migdałowej.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia 
i na niej układamy ręcznie uformowany niewielki bochenek 
- może być okrągły, podłużny, można również ciasto włożyć 
do niewielkiej formy keksowej, choć wówczas nie wypiecze się 
na rumiano w takim stopniu, jak ten bez formy.
Chlebek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni 
i pieczemy przez 30 - 35 minut. Wyrośnie i pięknie się zarumieni. 
Wyłączamy piekarnik i po 5 minutach wyciągamy chlebek do przestudzenia.
Smakuje doskonale posmarowany masłem, serkiem kanapkowym,
jest świetnym dodatkiem do wędliny i żółtych serów.
Po prostu idealna baza do kanapek.
Pyszny świeży i jeszcze ciepły, pozostaje idealny nawet trzy, cztery dni.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz