Upiekłam go po raz drugi.
Wart jest tego, by uświetniać kolejną i kolejną i kolejną okazję.
Poprzedni, urodzinowy, rozkrojony na raz - nie zdążyłam ze zdjęciami.
A dzisiejszy - z przeznaczeniem na jutro.
Mała rodzinna okazja - w zasadzie nie okazja,
lecz plan, by usiąść razem przy stole. Serniczek Kinder.
Lubię smak czekoladek z serii Kinder - Joy, Maxi King,
Country, Pingui, Bueno, Schoko Bons, Cards..
Ich charakterystyczne orzechowe nadzienie, mleczna i biała czekolada.
Kremowe, delikatne.
Chciałam połączyć wszystkie te smaczki w kremowym,
pieczonym, delikatnym serniku. Oto on.
Spróbujcie. Smakuje tak, że chciałoby się go oprawić w biało - czerwony papierek :).
Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 23 - 24 cm
proporcje na tortownicę o średnicy 23 - 24 cm
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka - polecam Piątnicę " Mój Ulubiony "
200 gram śmietany 18 %
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
4 jajka rozmiar L
100 gram czekoladek Kinder
2/3 szklanki cukru
szczypta soli
1 kg sera z wiaderka - polecam Piątnicę " Mój Ulubiony "
200 gram śmietany 18 %
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
4 jajka rozmiar L
100 gram czekoladek Kinder
2/3 szklanki cukru
szczypta soli
Na wierzch:
200 gram śmietanki 30 %
200 gram śmietanki 30 %
2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie śmietan - fix
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie śmietan - fix
Na spód:
150 gram ciasteczek - herbatników lub owsianych
50 - 60 gram masła - roztopionego
150 gram ciasteczek - herbatników lub owsianych
50 - 60 gram masła - roztopionego
Wykonanie:
Ciasteczka rozdrabniamy ( w kielichu blendera ) na drobny pył,
Ciasteczka rozdrabniamy ( w kielichu blendera ) na drobny pył,
mieszamy z roztopionym masłem.
Masę wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,
Masę wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,
rozprowadzamy równą warstwą, wygładzamy łyżką.
Masa serowa:
Proponuję zacząć od roztopienia czekoladek -
w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej.
Następnie, do małej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier
i ubijamy około minuty, do momentu rozpuszczenia cukru
Masa serowa:
Proponuję zacząć od roztopienia czekoladek -
w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej.
Następnie, do małej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier
i ubijamy około minuty, do momentu rozpuszczenia cukru
i lekkiego napuszenia się masy.
W drugiej, większej misce umieszczamy ser twarogowy z wiaderka,
zaczynamy miksować na wolnych obrotach
W drugiej, większej misce umieszczamy ser twarogowy z wiaderka,
zaczynamy miksować na wolnych obrotach
i powoli wlewamy do niego ubite jajka.
Gdy masa stanie się jednolita, dodajemy całą kwaśną śmietanę,
Gdy masa stanie się jednolita, dodajemy całą kwaśną śmietanę,
proszek budyniowy, szczyptę soli i miksujemy do połączenia w gładki krem
( nie za długo, by nie napowietrzyć masy ).
1/3 masy przelewamy do miski, w której ubijane były jajka,
wlewamy do niej większość rozpuszczonych czekoladek
( zostawiamy dwie płaskie łyżki ) i chwilkę miksujemy - tylko do połączenia.
Pozostałe dwie łyżki czekolady wlewamy do większej części
( nie za długo, by nie napowietrzyć masy ).
1/3 masy przelewamy do miski, w której ubijane były jajka,
wlewamy do niej większość rozpuszczonych czekoladek
( zostawiamy dwie płaskie łyżki ) i chwilkę miksujemy - tylko do połączenia.
Pozostałe dwie łyżki czekolady wlewamy do większej części
masy serowej i również miksujemy, tylko do połączenia.
Na wyłożone na dnie tortownicy ciasteczka wylewamy
mniejszą masę czekoladową, wyrównujemy i wylewamy masę jasną.
Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy sernik do rozgrzanego
do 180 stopni piekarnika ( grzanie góra - dół, bez termoobiegu ).
Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni
i pieczemy około 60 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ciasto zostawiamy
w środku przez pół godziny, wyciągamy i studzimy zupełnie.
Na wyłożone na dnie tortownicy ciasteczka wylewamy
mniejszą masę czekoladową, wyrównujemy i wylewamy masę jasną.
Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy sernik do rozgrzanego
do 180 stopni piekarnika ( grzanie góra - dół, bez termoobiegu ).
Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni
i pieczemy około 60 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ciasto zostawiamy
w środku przez pół godziny, wyciągamy i studzimy zupełnie.
Serniczek powinien być płaski, bez pęknięć.
Po zupełnym przestudzeniu na wierzch wykładamy warstwę
Po zupełnym przestudzeniu na wierzch wykładamy warstwę
śmietanki kremówki ubitej na sztywno z cukrem pudrem,
serkiem homogenizowanym i opakowaniem śmietan - fixu.
Brzeg sernika udekorowałam pralinkami Giotto - ich wnętrze
idealnie współgra z smakiem Kinder czekoladek.
Serniczek jest kremowy, subtelny w smaku - czekolada nie dominuje,
dodaje natomiast przyjemnego, mleczno - orzechowego posmaku.
Sernik nie wymaga wiele pracy a mimo to jest wyjątkowy,
ma delikatnie kremowo - orzechowy kolor, pięknie się kroi,
nie kruszy i elegancko prezentuje.
Polecam wielbicielom biało - czerwonej serii i nie tylko.
idealnie współgra z smakiem Kinder czekoladek.
Serniczek jest kremowy, subtelny w smaku - czekolada nie dominuje,
dodaje natomiast przyjemnego, mleczno - orzechowego posmaku.
Sernik nie wymaga wiele pracy a mimo to jest wyjątkowy,
ma delikatnie kremowo - orzechowy kolor, pięknie się kroi,
nie kruszy i elegancko prezentuje.
Polecam wielbicielom biało - czerwonej serii i nie tylko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz