Jeśli skuszę Was tym przepisem, myślę, że będziecie
zaskoczeni rezultatem - ja byłam.
Spodziewałam się troszkę innego rodzaju wypieku,
z uwagi na dodatek nietypowych składników.
Maślanka, miód zamiast cukru, mleko w proszku.
Zagniecione, schłodzone, rozwałkowane i upieczone -
to ciasto w niczym nie ustępuje tradycyjnemu, kruchemu, maślanemu.
Dla mnie osobiście - delikatniejsze, subtelniejsze.
Polecam, przetestujecie - idealna propozycja na rozpoczęty weekend.
Jako nadzienia użyłam marmolady, ale tu - pełna dowolność.
Rogaliki są pyszne jeszcze ciepłe, po przestudzeniu zachowują kruchość.
Na drugi dzień również, choć u mnie przetrwał wyłącznie ten jeden,
schowany, odłożony, bym mogła sprawdzić i niniejszym to potwierdzić :)
Składniki:
proporcje na około 12 sztuk
1 szklanka mąki pszennej ( około 150 gram )
50 g miękkiego masła
1 jajko
1 łyżka maślanki
1 pełna łyżka mleka w proszku
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie według uznania ( np. marmolada, krem czekoladowy, powidła )
Wykonanie:
W większej misce łączymy mąkę, mleko w proszku i proszek do pieczenia.
Dodajemy miękkie masło i rozcieramy palcami - do powstania kruszonki.
W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko z miodem i maślanką
Dodajemy miękkie masło i rozcieramy palcami - do powstania kruszonki.
W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko z miodem i maślanką
i wlewamy mieszankę do suchych składników.
Początkowo całość możemy mieszać widelcem lub łyżką,
Początkowo całość możemy mieszać widelcem lub łyżką,
po chwili zacznijcie zagniatać dłonią,
do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Jeśli będzie zbyt suche, dodajcie odrobinę mleka.
Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą
Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą
i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto wyciągamy na blat podsypany mąką
i rozwałkowujemy na cienki okrąg ( około 2 - 3 mm grubości ).
Następnie dzielimy go na 8 - 12 trójkątów, jak pizzę.
Na szerokim końcu każdego trójkąta umieszczamy
Na szerokim końcu każdego trójkąta umieszczamy
niewielką ilość nadzienia - u mnie marmolada wieloowocowa.
Zwijamy każdy trójkąt, zaczynając od szerokiego końca
Zwijamy każdy trójkąt, zaczynając od szerokiego końca
w kierunku wierzchołka, formując rogalik.
Jeśli ciasto wyda się wam zbyt łamliwe i kruche
- nie przejmujcie się, uparcie formujcie rogale.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
pozostawiając między nimi niewielkie odstępy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,
bez termo - obiegu, grzanie góra - dół, przez 15 - 20 minut, aż będą złociste.
Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Przyznam, że kruchość i lekkość tych rogalików jest zaskakująca,
byłam przekonana, że dodatek maślanki i mleka w proszku sprawi,
że struktura ciasta będzie miękka, porównywalna do drożdżowej
lub tej z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.
Ale nie - to kruche, rumiane, pachnące śmietanką ciasteczka.
Smacznego!
A gdzie jest maślanka?
OdpowiedzUsuńJuż jest,wkradło się w jej miejsce mleko, z innego przepisu.Dziekuję za informację. Co do mleka-też się sprawdzi zamiennie :)
OdpowiedzUsuńDzięki.
Usuń