Dziś nietypowo. Wyjazdowo. Aperitifowo. Aperolowo. W słoiku.
Bo..
Od trzech dni cieszę oczy cudownymi widokami Krynicy Górskiej.
I cieszę się czasem, który wykorzystuję bez konieczności
Od trzech dni cieszę oczy cudownymi widokami Krynicy Górskiej.
I cieszę się czasem, który wykorzystuję bez konieczności
dokonywania oceny, czy właściwie.
Jedyna ocena, to pewność, że tego typu komfortu nie można przecenić.
W pokoju posiadam trzy talerzyki deserowe i trzy kubki.
Plus zestaw sztućców, śniadaniowych ( łyżki brak ).
Jest lodówka. W niej źródło mej inspiracji.
Świadoma jestem nadużycia słowa inspiracja,
Jedyna ocena, to pewność, że tego typu komfortu nie można przecenić.
W pokoju posiadam trzy talerzyki deserowe i trzy kubki.
Plus zestaw sztućców, śniadaniowych ( łyżki brak ).
Jest lodówka. W niej źródło mej inspiracji.
Świadoma jestem nadużycia słowa inspiracja,
gdyż odnoszę je do butelki z likierem.
Aperol, słoik Nutelli, truskawki zakupione rano w niedalekiej Muszynie,
wraz z mascarpone, jogurtem, miodem.
Aperol, słoik Nutelli, truskawki zakupione rano w niedalekiej Muszynie,
wraz z mascarpone, jogurtem, miodem.
Plus czekolada, opakowanie mini biszkopcików
i jeden, spory słoik. Mniejszych w Muszynie nie znalazłam.
Odizolowana od piekarników, misek, mikserów, proponuję dziś
i jeden, spory słoik. Mniejszych w Muszynie nie znalazłam.
Odizolowana od piekarników, misek, mikserów, proponuję dziś
pyszny, składający się z wymienionych powyżej składników deser.
Każda łyżeczka zanurzana w warstwach jego
kremowego wypełnienia jest rozkoszna.
Dzielę właśnie swój jeden słój pomiędzy cztery osoby,
i wiem już, że podane przeze mnie proporcje
wystarczą na wypełnienie czterech mniejszych słoiczków,
co jest znacznie praktyczniejsze i wygodniejsze :).
Aperol - dla mnie smak toastu za wyczekane, pomyślne informacje.
Życzę równie pozytywnych i wyjątkowych skojarzeń.
Życzę równie pozytywnych i wyjątkowych skojarzeń.
Smacznego!
Składniki:
1 opakowanie mini biszkopcików Andante
250 gram serka mascarpone
2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego lub Skyr
2 łyżki serka śmietankowego kanapkowego
2 łyżki miodu
5-6 sztuk sporych truskawek
3 łyżki likieru Aperol
3 łyżki Nutelli
6 kostek deserowej czekolady
1 opakowanie mini biszkopcików Andante
250 gram serka mascarpone
2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego lub Skyr
2 łyżki serka śmietankowego kanapkowego
2 łyżki miodu
5-6 sztuk sporych truskawek
3 łyżki likieru Aperol
3 łyżki Nutelli
6 kostek deserowej czekolady
Wykonanie:
Do miseczki wkładamy jogurt, miód i wlewamy trzy łyżki Aperolu, mieszamy.
Do miseczki wkładamy jogurt, miód i wlewamy trzy łyżki Aperolu, mieszamy.
Dokładamy serek kanapkowy - ponownie mieszamy, do dokładnego połączenia.
Dodajemy połowę opakowania serka mascarpone, czyli 125 gram,
Dodajemy połowę opakowania serka mascarpone, czyli 125 gram,
i mieszamy do powstania gładkiego, dość gęstego kremu.
Do drugiej miseczki wkładamy trzy pełne łyżki Nutelli
Do drugiej miseczki wkładamy trzy pełne łyżki Nutelli
i drugą połowę opakowania serka mascarpone.
Mieszamy do powstania jednolitego kremu.
Czekoladę drobno siekamy lub ścieramy na grubych oczkach
Czekoladę drobno siekamy lub ścieramy na grubych oczkach
i dodajemy do nutellowego kremu, mieszamy.
Truskawki myjemy, kroimy w dość drobną kostkę,
Truskawki myjemy, kroimy w dość drobną kostkę,
kładziemy na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar soku.
I już możemy wypełniać nasz słój lub mniejsze słoiczki.
Na dno wysypujemy warstwę mini biszkopcików.
I już możemy wypełniać nasz słój lub mniejsze słoiczki.
Na dno wysypujemy warstwę mini biszkopcików.
wykładamy cienką warstwę pokrojonych truskawek.
Na truskawki - połowa jasnego kremu z Aperolem.
Wyrównujemy i wykładamy całą masę czekoladową.
Rozkładamy pozostałe truskawki, a na nich drugą, cienką warstwę biszkopcików.
Ciasteczka pokrywamy drugą połową jasnego kremu z Aperolem.
Słoiczki wkładamy na dwie, trzy godziny do lodówki, by masy stężały.
Przed podaniem możemy wierzch ozdobić truskawkami
Słoiczki wkładamy na dwie, trzy godziny do lodówki, by masy stężały.
Przed podaniem możemy wierzch ozdobić truskawkami
lub bez oprawy rozpocząć przebijanie się przez warstwy
i niszczenie misternie upchanej w słoiku zawartości.
Krynica zachwyca również kulinarnie.
Wątróbka z wiśniami, tak pyszna..
chleb graham z czosnkiem niedźwiedzim, chyba najlepszy jaki jadłam.
Prosta, perfekcyjna szarlotka na kruchym spodzie.
Jutro w planach sernik, który dostrzegłam wczoraj na talerzykach,
przed dwoma starszymi paniami.
Usiądę przy tym samym stoliku, może obok..
Zamówię sobie sernik :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz