sobota, 5 lutego 2022

Rolada makowa z masą twarogową


Odwołane niedawno spotkanie mogłam zaplanować ponownie. 
Z nadzieją, że nic tym razem nie stanie na przeszkodzie. 
Minionej niedzieli ubolewałam nad faktem 
trudów przewidywania najbliższych dni. 
Czasem szczęśliwie wszystko układa się zgodnie z tym, 
jak sobie tego życzymy.
Znalazłam termin, goście nie znaleźli powodów do odmowy.
Znalazłam ten przepis, goście znaleźli w nim 
wszystkie swoje ulubione smaki.
Bo to miłośnicy serników i makowców.
Dziś częstuję Was przepisem na ciasto łączące makowy aromat, 
słodycz kremowego, waniliowego serka z puszystym i lekkim biszkoptem.
Biszkopt makowy jest prosty i szybki w wykonaniu, 
masa serowa wymaga tak naprawdę czterech składników 
zblendowanych na krem w jednej misce. 
Po zawinięciu w biszkopt szybko uzyskuje właściwą konsystencję 
i z wilgotniejącym ciastem tworzy przepyszną jedność.
To wypiek na jedno spotkanie kilku osób, 
wystarcza na około 8 - 10 porcji. 
Po moim uskutecznionym ugaszczaniu pozostała szczęśliwe końcówka, 
którą mogłam poczęstować gościa nieplanowanego, 
cennego bardzo, bo w minionych dniach 
tego co spontaniczne, jak na lekarstwo.
Szczęśliwie, szufladę z lekarstwami już też otwieramy coraz rzadziej.
Życzę smacznego uskuteczniania 
spotkań planowanych i tych nieprzewidzianych.
Kawałek rolady przewidźcie również na tą drugą okoliczność.

Składniki biszkopta:
4 jajka M
100 gram mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 gram cukru
szczypta soli
2 pełne łyżki mielonego maku

Masa serowa:
100 gram miękkiego masła
100 gram twarogu półtłustego 
150 gram serka śmietankowego - jogurtowego
80 gram cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
dodatkowo - słoiczek konfitury z jasnych owoców - u mnie mirabelkowej

Polewa:
50 gram białej czekolady
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 pełna łyżeczka maku mielonego

Wykonanie:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. 
Gdy zrobią się sztywne, powoli dosypujemy cukier, 
cały czas  miksując na wysokich obrotach. 
Do sztywnej piany dodajemy pojedynczo żółtka.
Odkładamy mikser, przesiewamy mąkę wcześniej wymieszaną 
z proszkiem do pieczenia i wsypujemy mielony mak. 
Całość delikatnie mieszamy szpatułką, szybko ale dokładnie, 
masa powinna zostać napowietrzona.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia,
na całej jego powierzchni równomiernie rozsmarowujemy masę biszkoptową.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni 
i pieczemy około 12 - 15 minut.
Rumiany biszkopt wyciągamy i wykładamy na bawełnianą ściereczkę 
- do góry nogami, tzn papier ma znaleźć się na górze. 
Niekonieczne jest podsypywanie ściereczki cukrem. 
Odklejamy papier a biszkopt zwijamy razem ze ściereczką w roladę 
i tak zostawiamy do przestudzenia.
Przestudzony powoli odwijamy, całą powierzchnie smarujemy konfiturą.

Masa twarogowo - twarożkowa
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem 
- można mikserem, ja roztarłam widelcem. 
Wsypujemy cukier waniliowy, dwa rodzaje sera 
i teraz całość traktujemy blenderem - należy miksować 
do uzyskania zupełnie gładkiej masy, bez grudek.
Gotową masą smarujemy całą powierzchnię biszkopta 
i zwijamy roladę - rozpoczynając od krótszego boku.
Zawinięty rulon owijamy w folię i wkładamy do lodówki 
przynajmniej na dwie godziny.

Polewa:
Ciasto wystarczy posypać cukrem pudrem,
ja jednak chciałam, by makowy akcent znalazł się również w polewie. 
Białą czekoladę rozpuściłam w mikrofalówce, 
dodałam łyżeczkę oleju roślinnego, łyżeczkę mielonego maku.
i polałam roladę.
Gotowe ciasto, po schłodzeniu powinno być krojone w nie za cienkie plastry 
- zarówno biszkopt jak i masa są delikatne, lekkie. 
Ciasto wilgotnieje od konfitury i z masą serową zespala się w całość, 
nie oddziela się przy krojeniu. Masa sama w sobie jest przepyszna, 
przypomina w smaku i konsystencji sernik gotowany 
lub dobry, gęsty sernik na zimno. 
Powodzenia i smacznego!







3 komentarze:

  1. Mistrzostwo świata, na pewno rozpływa się w ustach <3!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, jaki to serek smietankowy-jogurtowy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wykorzystałam serek Almette jogurtowy,może być również inny, śmietankowy, do smarowania pieczywa. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń