Odwołane niedawno spotkanie mogłam zaplanować ponownie.
Z nadzieją, że nic tym razem nie stanie na przeszkodzie.
Minionej niedzieli ubolewałam nad faktem
Z nadzieją, że nic tym razem nie stanie na przeszkodzie.
Minionej niedzieli ubolewałam nad faktem
trudów przewidywania najbliższych dni.
Czasem szczęśliwie wszystko układa się zgodnie z tym,
Czasem szczęśliwie wszystko układa się zgodnie z tym,
jak sobie tego życzymy.
Znalazłam termin, goście nie znaleźli powodów do odmowy.
Znalazłam ten przepis, goście znaleźli w nim
Znalazłam termin, goście nie znaleźli powodów do odmowy.
Znalazłam ten przepis, goście znaleźli w nim
wszystkie swoje ulubione smaki.
Bo to miłośnicy serników i makowców.
Dziś częstuję Was przepisem na ciasto łączące makowy aromat,
słodycz kremowego, waniliowego serka z puszystym i lekkim biszkoptem.
Biszkopt makowy jest prosty i szybki w wykonaniu,
masa serowa wymaga tak naprawdę czterech składników
zblendowanych na krem w jednej misce.
Po zawinięciu w biszkopt szybko uzyskuje właściwą konsystencję
i z wilgotniejącym ciastem tworzy przepyszną jedność.
To wypiek na jedno spotkanie kilku osób,
Bo to miłośnicy serników i makowców.
Dziś częstuję Was przepisem na ciasto łączące makowy aromat,
słodycz kremowego, waniliowego serka z puszystym i lekkim biszkoptem.
Biszkopt makowy jest prosty i szybki w wykonaniu,
masa serowa wymaga tak naprawdę czterech składników
zblendowanych na krem w jednej misce.
Po zawinięciu w biszkopt szybko uzyskuje właściwą konsystencję
i z wilgotniejącym ciastem tworzy przepyszną jedność.
To wypiek na jedno spotkanie kilku osób,
wystarcza na około 8 - 10 porcji.
Po moim uskutecznionym ugaszczaniu pozostała szczęśliwe końcówka,
którą mogłam poczęstować gościa nieplanowanego,
cennego bardzo, bo w minionych dniach
Po moim uskutecznionym ugaszczaniu pozostała szczęśliwe końcówka,
którą mogłam poczęstować gościa nieplanowanego,
cennego bardzo, bo w minionych dniach
tego co spontaniczne, jak na lekarstwo.
Szczęśliwie, szufladę z lekarstwami już też otwieramy coraz rzadziej.
Życzę smacznego uskuteczniania
Szczęśliwie, szufladę z lekarstwami już też otwieramy coraz rzadziej.
Życzę smacznego uskuteczniania
spotkań planowanych i tych nieprzewidzianych.
Kawałek rolady przewidźcie również na tą drugą okoliczność.
Kawałek rolady przewidźcie również na tą drugą okoliczność.
Składniki biszkopta:
4 jajka M
100 gram mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 gram cukru
szczypta soli
2 pełne łyżki mielonego maku
4 jajka M
100 gram mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 gram cukru
szczypta soli
2 pełne łyżki mielonego maku
Masa serowa:
100 gram miękkiego masła
100 gram twarogu półtłustego
150 gram serka śmietankowego - jogurtowego
80 gram cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
dodatkowo - słoiczek konfitury z jasnych owoców - u mnie mirabelkowej
100 gram miękkiego masła
100 gram twarogu półtłustego
150 gram serka śmietankowego - jogurtowego
80 gram cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
dodatkowo - słoiczek konfitury z jasnych owoców - u mnie mirabelkowej
Polewa:
50 gram białej czekolady
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 pełna łyżeczka maku mielonego
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli.
Gdy zrobią się sztywne, powoli dosypujemy cukier,
cały czas miksując na wysokich obrotach.
Do sztywnej piany dodajemy pojedynczo żółtka.
Odkładamy mikser, przesiewamy mąkę wcześniej wymieszaną
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli.
Gdy zrobią się sztywne, powoli dosypujemy cukier,
cały czas miksując na wysokich obrotach.
Do sztywnej piany dodajemy pojedynczo żółtka.
Odkładamy mikser, przesiewamy mąkę wcześniej wymieszaną
z proszkiem do pieczenia i wsypujemy mielony mak.
Całość delikatnie mieszamy szpatułką, szybko ale dokładnie,
masa powinna zostać napowietrzona.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia,
na całej jego powierzchni równomiernie rozsmarowujemy masę biszkoptową.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
Całość delikatnie mieszamy szpatułką, szybko ale dokładnie,
masa powinna zostać napowietrzona.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia,
na całej jego powierzchni równomiernie rozsmarowujemy masę biszkoptową.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
i pieczemy około 12 - 15 minut.
Rumiany biszkopt wyciągamy i wykładamy na bawełnianą ściereczkę
- do góry nogami, tzn papier ma znaleźć się na górze.
Niekonieczne jest podsypywanie ściereczki cukrem.
Odklejamy papier a biszkopt zwijamy razem ze ściereczką w roladę
i tak zostawiamy do przestudzenia.
Przestudzony powoli odwijamy, całą powierzchnie smarujemy konfiturą.
Rumiany biszkopt wyciągamy i wykładamy na bawełnianą ściereczkę
- do góry nogami, tzn papier ma znaleźć się na górze.
Niekonieczne jest podsypywanie ściereczki cukrem.
Odklejamy papier a biszkopt zwijamy razem ze ściereczką w roladę
i tak zostawiamy do przestudzenia.
Przestudzony powoli odwijamy, całą powierzchnie smarujemy konfiturą.
Masa twarogowo - twarożkowa
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem
- można mikserem, ja roztarłam widelcem.
Wsypujemy cukier waniliowy, dwa rodzaje sera
i teraz całość traktujemy blenderem - należy miksować
do uzyskania zupełnie gładkiej masy, bez grudek.
Gotową masą smarujemy całą powierzchnię biszkopta
i zwijamy roladę - rozpoczynając od krótszego boku.
Zawinięty rulon owijamy w folię i wkładamy do lodówki
przynajmniej na dwie godziny.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem
- można mikserem, ja roztarłam widelcem.
Wsypujemy cukier waniliowy, dwa rodzaje sera
i teraz całość traktujemy blenderem - należy miksować
do uzyskania zupełnie gładkiej masy, bez grudek.
Gotową masą smarujemy całą powierzchnię biszkopta
i zwijamy roladę - rozpoczynając od krótszego boku.
Zawinięty rulon owijamy w folię i wkładamy do lodówki
przynajmniej na dwie godziny.
Polewa:
Ciasto wystarczy posypać cukrem pudrem,
ja jednak chciałam, by makowy akcent znalazł się również w polewie.
Białą czekoladę rozpuściłam w mikrofalówce,
dodałam łyżeczkę oleju roślinnego, łyżeczkę mielonego maku.
i polałam roladę.
Gotowe ciasto, po schłodzeniu powinno być krojone w nie za cienkie plastry
- zarówno biszkopt jak i masa są delikatne, lekkie.
Ciasto wilgotnieje od konfitury i z masą serową zespala się w całość,
nie oddziela się przy krojeniu. Masa sama w sobie jest przepyszna,
przypomina w smaku i konsystencji sernik gotowany
lub dobry, gęsty sernik na zimno.
Powodzenia i smacznego!
Ciasto wystarczy posypać cukrem pudrem,
ja jednak chciałam, by makowy akcent znalazł się również w polewie.
Białą czekoladę rozpuściłam w mikrofalówce,
dodałam łyżeczkę oleju roślinnego, łyżeczkę mielonego maku.
i polałam roladę.
Gotowe ciasto, po schłodzeniu powinno być krojone w nie za cienkie plastry
- zarówno biszkopt jak i masa są delikatne, lekkie.
Ciasto wilgotnieje od konfitury i z masą serową zespala się w całość,
nie oddziela się przy krojeniu. Masa sama w sobie jest przepyszna,
przypomina w smaku i konsystencji sernik gotowany
lub dobry, gęsty sernik na zimno.
Powodzenia i smacznego!
Mistrzostwo świata, na pewno rozpływa się w ustach <3!
OdpowiedzUsuńWitam, jaki to serek smietankowy-jogurtowy?
OdpowiedzUsuńWykorzystałam serek Almette jogurtowy,może być również inny, śmietankowy, do smarowania pieczywa. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń