Smak lata, prostota w najlepszym wydaniu.
Maślane, ucierane ciasto z owocami. Pachnące, miękkie.
Na działkę do przyjaciółki, do popołudniowej kawy na balkonie.
Na poczęstunek dla ciężko pracujących, przy kawie z firmowego ekspresu.
Wszędzie smakuje tak samo, oswojoną, dobrze znaną klasyką.
Upiekłam je na Dzień Matki - życzenie spełniając.
Za rzadko doceniamy przepisy stosowane
Maślane, ucierane ciasto z owocami. Pachnące, miękkie.
Na działkę do przyjaciółki, do popołudniowej kawy na balkonie.
Na poczęstunek dla ciężko pracujących, przy kawie z firmowego ekspresu.
Wszędzie smakuje tak samo, oswojoną, dobrze znaną klasyką.
Upiekłam je na Dzień Matki - życzenie spełniając.
Za rzadko doceniamy przepisy stosowane
w czasach przed pojawieniem się mikserów.
Efekt uzależniony od proporcji, kolejności i jakości składników.
Z miksera oczywiście nie musicie rezygnować :)
Do ciasta dodałam rabarbar - nie mogę się nim nacieszyć.
Efekt uzależniony od proporcji, kolejności i jakości składników.
Z miksera oczywiście nie musicie rezygnować :)
Do ciasta dodałam rabarbar - nie mogę się nim nacieszyć.
Składniki:
w temperaturze pokojowej
na formę wielkości 22 cm / 22 cm
na formę wielkości 22 cm / 22 cm
1,5 szklanki mąki pszennej
175 gram masła
3 jaja rozmiar L
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jaja rozmiar L
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta soli
3 gałązki rabarbaru
Wykonanie:
Rabarbar oczyszczamy, obieramy z włókien
i kroimy na dość cienkie plasterki. Zasypujemy łyżką cukru.
i kroimy na dość cienkie plasterki. Zasypujemy łyżką cukru.
Makę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło wkładamy do miski i miksujemy z cukrami na puszystą, jasną masę.
Masło wkładamy do miski i miksujemy z cukrami na puszystą, jasną masę.
Jak to w przypadku ciast ucieranych - ten etap jest ważny,
długie miksowanie zapewnia wyrośnięcie ciasta i jego puszystość.
Nastepnie dodajemy po jednym jajku,
Nastepnie dodajemy po jednym jajku,
po każdym miksując przynajmniej pół minuty.
Przesiewamy mąkę i miksujemy już tylko chwilkę, na wolnych obrotach.
Na koniec wsypujemy rabarbar i mieszamy całość łyżką.
Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę
i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczemy około 50 minut.
Rumiana skórka i zapach wskazują na to, że jest gotowe,
moża oczywiście dla pewności sprawdzić patyczkiem.
Przepis doskonały na teraz.
Jak wspomniałam, ja nadal szaleję z rabarbarem,
ale można wykorzystać inne wiosenne owoce.
Powodzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz