Kolejny przepis, który czekał cierpliwie w kolejce
na opracowanie i zamieszczenie w kategorii serników.
Pierwszeństwo w minionych tygodniach
przypisałam ciastom z dodatkiem kwiatów.
Otrzymały priorytet - byście ewentualnie zdążyli dokonać zbiorów,
zanim główne składniki przekwitną.
Dziś, czekając o poranku na kolejny atak temperatury
blokującej wszelką aktywność wypiekową, wracam do tego oto serniczka.
Wyjątkowo wpisany w moje osobiste preferencje.
Miękki spód - to banalny w wykonaniu biszkopt,
na bazie mleka zagęszczonego.
Na nim zapieczona kremowa,
delikatna masa serowa z dodatkiem mascarpone.
A wykończeniem wierzchu równie delikatna,
śmietanowa masa z dodatkiem jogurtu greckiego i mini - mini biszkopcików.
Ale i to nie wszystko - wewnątrz zakamuflowany malutki wkład
z kwaśniej konfitury truskawkowo - rabarbarowej.
Dość sporo składników jak na jedno ciasto, wiem.
Wszystkie niezbędne.
Komponują pyszną, wzorcowo zespoloną całość.
Składniki:
proporcje na formę o powierzchni 20 cm / 20 cm
Biszkopt na mleku zagęszczonym:
( składniki w temperaturze pokojowej )
150 gram mleka zagęszczonego
- tj.1 tubka ( wykorzystuję gostyńskie waniliowe )
1 jajo
szczypta soli
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
250 gram serka mascarpone
700 gram sera na sernik - wiaderkowego
3/4 szklanki cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
3 jaja
można dodać łyżeczkę skórki startej z cytryny
250 gram serka mascarpone
700 gram sera na sernik - wiaderkowego
3/4 szklanki cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
3 jaja
można dodać łyżeczkę skórki startej z cytryny
Masa śmietanowo - jogurtowa:
250 ml śmietany kremówki 36 %
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan - fixu
1/2 kubka jogurtu greckego - 200 gram
1/2 opakowania mini biszkopcików - około 60 gram
1/2 słoiczka konfitury truskawkowo - rabarbarowej - 200 gram
2 łyżki galaretki truskawkowej
250 ml śmietany kremówki 36 %
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan - fixu
1/2 kubka jogurtu greckego - 200 gram
1/2 opakowania mini biszkopcików - około 60 gram
1/2 słoiczka konfitury truskawkowo - rabarbarowej - 200 gram
2 łyżki galaretki truskawkowej
Wykonanie:
Ciasto:
Mleko zagęszczone wyciskamy z tubki do miski,
Ciasto:
Mleko zagęszczone wyciskamy z tubki do miski,
wbijamy jajko i energicznie łączymy ubijając trzepaczką.
Do spienionej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sól.
Ponownie mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
i pieczemy w 180 stopniach około 15 minut - 20 minut.
Ciasto nie urośnie wysokie, powinno się delikatnie zarumienić.
Wyciągamy, studzimy i ścinamy cieniutko wierzch
Wyciągamy, studzimy i ścinamy cieniutko wierzch
- wykorzystamy go do posypania powierzchni sernika.
Gotowy biszkopt odstawiamy na czas przygotowania masy sernikowej.
Gotowy biszkopt odstawiamy na czas przygotowania masy sernikowej.
Masa serowa:
Do miski wkładamy ser wiaderkowy i mascarpone,
Do miski wkładamy ser wiaderkowy i mascarpone,
dosypujemy cukier i miksujemy do połączenia.
Wlewamy wcześniej rozbełtane w miseczce jaja,
wsypujemy proszek budyniowy i ponownie miksujemy
do uzyskania gładkiej, półpłynnej masy.
Zalewamy nią przygotowany spód biszkoptowy
Zalewamy nią przygotowany spód biszkoptowy
i wkładamy do piekarnika, do temperatury 160 stopni.
Pieczemy około 60 minut.
Po upieczeniu powierzchnia ciasta powinna być ścięta i pozostać jasna.
Dotknijcie środek serniczka palcem - jesli się nie przylepi i jest ścięty, gotowe.
Po upieczeniu powierzchnia ciasta powinna być ścięta i pozostać jasna.
Dotknijcie środek serniczka palcem - jesli się nie przylepi i jest ścięty, gotowe.
Wyłączamy grzanie i zostawiamy wypiek przy zamkniętych drzwiczkach
jeszcze przez pół godziny. Po tym czasie wyciągamy i studzimy zupełnie.
Przed wykonaniem masy śmietanowej proponuję przygotować
Żelkę z konfitury:
Pół słoiczka konfitury ( u mnie rabarbarowo - truskawkowa zakupiona w Aldi )
wkładamy do rondelka, wsypujemy łyżkę galaretki truskawkowej
i podgrzewamy, mieszając do rozpuszczenia galaretki.
Chłodzimy - ja przyspieszam z reguły ten proces w zamrażarce.
Wracamy do wykonywania masy śmietanowo - jogurtowej.
Chłodzimy - ja przyspieszam z reguły ten proces w zamrażarce.
Wracamy do wykonywania masy śmietanowo - jogurtowej.
Masa śmietanowa:
Do miski wlewamy mocno schłodzoną śmietankę kremówkę 36 %
Do miski wlewamy mocno schłodzoną śmietankę kremówkę 36 %
i ubijamy z dwoma łyżkami cukru pudru na gęsty krem.
Odkładamy mikser i dodajemy jogurt grecki ( również schłodzony ).
Łączymy go ze śmietanką delikatnie, mieszając już tylko szpatułką.
Do gotowego kremu wsypujemy mini biszkopciki i mieszamy.
Do gotowego kremu wsypujemy mini biszkopciki i mieszamy.
Składanie ciasta:
Na wystudzony serniczek wykładamy połowę masy śmietanowej z biszkopcikami,
Na wystudzony serniczek wykładamy połowę masy śmietanowej z biszkopcikami,
łyżeczką rozsmarowujemy konfiturę truskawkowo - rabarbarową
i wykładamy drugą połowę masy.
Wyrównujemy wierzch i posypujemy startym na drobnych oczkach
ściętym wierzchem biszkopta.
W zasadzie przepis może sprawiać wrażenie
dość skomplikowanego - nic bardziej błędnego.
Wykonanie każdej z warstw jest proste,
Wykonanie każdej z warstw jest proste,
potrzebujemy natomiast czasu na skonstruowanie całości.
Dlatego serniczek warto przygotować dzień wcześniej,
przed planowaną degustacją,
by spokojnie rozłożyć poszczególne etapy w czasie.
Dzięki nocy spędzonej w lodówce, masa sernikowa nabierze
Dzięki nocy spędzonej w lodówce, masa sernikowa nabierze
właściwej kremowej konsystencji, w masie śmietanowej
biszkopciki zmiękną i będą bardzo delikatne.
Kończę wpis i mam motywację,
Kończę wpis i mam motywację,
by znów zaopatrzyć się w sery i śmietankę.
Mam po prostu ochotę na powtórkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz