wtorek, 18 maja 2021

Bajecznie puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką

Wrócił.
W trakcie zakupów mój wzrok pada na pierwsze czerwono - zielone gałązki.
Będą na wyciągnięcie ręki przez kilka kolejnych miesięcy, a jednak..
jednak inne przepisy odkładam na potem, czas na rabarbar.
W tym sezonie rabarbarowy cykl rozpoczynam 
najlżejszym z ciast biszkoptowych.
Pomimo delikatności - unosi ciężar cząstek rabarbaru, 
pod chrupiącą, rumianą, maślaną i absolutnie nie subtelną kruszonką.
Najsmaczniejsze świeże, po lekkim tylko przestudzeniu,
lecz część, która przetrwa dzień lub dwa, pozostaje delikatna jak obłoczek. 
 
Składniki:
na keksówkę o rozmiarach 11 cm / 30 cm, 
lub formę o podobnej powierzchni

1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
4 jajka
5 łyżek oleju rzepakowego
1 opakowanie budyniu waniliowego
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 gałązki rabarbaru, cukier i sok cytrynowy

na kruszonkę:
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki pszennej

Wykonanie :
Rabarbar oczyszczamy, obieramy z włókien, tniemy na dość cienkie plasterki. 
Wkładamy do miseczki i zasypujemy łyżką cukru, skrapiamy odrobiną soku.
Odstawiamy na czas przygotowywania ciasta.
Składniki kruszonki wkładamy do miseczki,
zagniatamy palcami lub zlepiamy mieszając widelcem.
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka, 
białka wkładamy do miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, 
pod koniec wsypując powoli cukier.
Do gęstej piany powoli wlewamy olej, cały czas miksując. 
Po połączeniu z olejem odkładamy mikser i przesiewamy na dwie raty mąkę, 
wcześniej wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. 
Mieszamy dokładnie szpatułką, uważając by masa nie zrobiła się zbyt zbita.
Przelewamy ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, 
wykładamy na wierzch odciśniety z soku rabarbar.
Posypujemy powierzchnię kruszonką 
( nie może być jej zbyt wiele, by delikatne ciasto utrzymało jej ciężar ).
Wkładamy formę z ciastem do piekarnika 
nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 35 minut.
Wyciągamy z piekarnika, studzimy przynajmniej 20 - cia minut.
Wytęskniona, wyczekana wiosna w słodkiej odsłonie. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz