Wrócił.
W trakcie zakupów mój wzrok pada na pierwsze czerwono - zielone gałązki.
Będą na wyciągnięcie ręki przez kilka kolejnych miesięcy, a jednak..
jednak inne przepisy odkładam na potem, czas na rabarbar.
W tym sezonie rabarbarowy cykl rozpoczynam
najlżejszym z ciast biszkoptowych.
jednak inne przepisy odkładam na potem, czas na rabarbar.
W tym sezonie rabarbarowy cykl rozpoczynam
najlżejszym z ciast biszkoptowych.
Pomimo delikatności - unosi ciężar cząstek rabarbaru,
pod chrupiącą, rumianą, maślaną i absolutnie nie subtelną kruszonką.
Najsmaczniejsze świeże, po lekkim tylko przestudzeniu,
lecz część, która przetrwa dzień lub dwa, pozostaje delikatna jak obłoczek.
lecz część, która przetrwa dzień lub dwa, pozostaje delikatna jak obłoczek.
Składniki:
na keksówkę o rozmiarach 11 cm / 30 cm,
lub formę o podobnej powierzchni
na keksówkę o rozmiarach 11 cm / 30 cm,
lub formę o podobnej powierzchni
1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
4 jajka
5 łyżek oleju rzepakowego
5 łyżek oleju rzepakowego
1 opakowanie budyniu waniliowego
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 gałązki rabarbaru, cukier i sok cytrynowy
na kruszonkę:
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka cukru
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki pszennej
Wykonanie :
Rabarbar oczyszczamy, obieramy z włókien, tniemy na dość cienkie plasterki.
Wkładamy do miseczki i zasypujemy łyżką cukru, skrapiamy odrobiną soku.
Rabarbar oczyszczamy, obieramy z włókien, tniemy na dość cienkie plasterki.
Wkładamy do miseczki i zasypujemy łyżką cukru, skrapiamy odrobiną soku.
Odstawiamy na czas przygotowywania ciasta.
Składniki kruszonki wkładamy do miseczki,
zagniatamy palcami lub zlepiamy mieszając widelcem.
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka,
białka wkładamy do miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno,
pod koniec wsypując powoli cukier.
Do gęstej piany powoli wlewamy olej, cały czas miksując.
Po połączeniu z olejem odkładamy mikser i przesiewamy na dwie raty mąkę,
wcześniej wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Mieszamy dokładnie szpatułką, uważając by masa nie zrobiła się zbyt zbita.
Przelewamy ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia,
wykładamy na wierzch odciśniety z soku rabarbar.
Posypujemy powierzchnię kruszonką
pod koniec wsypując powoli cukier.
Do gęstej piany powoli wlewamy olej, cały czas miksując.
Po połączeniu z olejem odkładamy mikser i przesiewamy na dwie raty mąkę,
wcześniej wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Mieszamy dokładnie szpatułką, uważając by masa nie zrobiła się zbyt zbita.
Przelewamy ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia,
wykładamy na wierzch odciśniety z soku rabarbar.
Posypujemy powierzchnię kruszonką
( nie może być jej zbyt wiele, by delikatne ciasto utrzymało jej ciężar ).
Wkładamy formę z ciastem do piekarnika
nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 35 minut.
Wyciągamy z piekarnika, studzimy przynajmniej 20 - cia minut.
Wytęskniona, wyczekana wiosna w słodkiej odsłonie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz