niedziela, 21 marca 2021

Wilgotna, waniliowa, pyszna baba pełnoziarnista


Oto portójne W. Wilgotna, waniliowa i wyjatkowa. 
Faktycznie inna od piaskowych, majonezowych, maślanych, 
olejowych, jogurtowych, delikatnych pastelowo - żółtych babeczek.
To babka z charakterem. 
Pełnoziarnisty, pełen zakres doznań 
dla ceniących wartościowsze odmiany mąki.
Od pierwszego kęsa jesteśmy świadomi, z czym mamy do czynienia,
- wyrazisty smak, aromat delikatnie podrasowany wanilią.
Miękka, lekka, odpowiednio wilgotna struktura.
Baba jest smaczna bez dodatków, 
ale oczywiście polewa wskazana, jak najbardziej. 
Ja stosuję taktykę smarowania każdego z kawałków tym, na co mam ochotę.
Serkiem, miodem, powidłem. Córka - nutellą. 
Bez warstwy czekolady nie doceniłaby wartości tego, co na talerzu.
Zapraszam do przepisu wyjątkowego, bo nie dla wszystkich. 
Ale, gwarantuję szukającym wypieków pełnoziarnistych - dobrze trafiliscie.
Nadmienię przy okazji, że piekłam z tego przepisu również babeczkę z mąki pszennej tortowej.
Wychodzi idealnie puszysta, lżejsza od pełnoziarnistego bliźniaka.
Jedna z najlepszych babek waniliowych, jakie piekłam. 
I jedna z najprostszych.

Składniki:
w temperaturze pokojowej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja L
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki cukru ( można dać troszkę więcej )
szczypta soli
1 szklanka gazowanej wody mineralnej

Wykonanie:
Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na sztywno, 
na koniec dosypujac powoli cukier.
Nastepnie do ucieranej piany dodajemy po jednym żółtku. 
Zmniejszamy obroty miksera i dość cieńkim strumieniem wlewamy olej.
Miksujemy do połączenia się składników.
Wymieszane mąki przesiewamy do ubitej masy, 
wlewamy na raz bąbelkująca wodę i zdecydowanie 
ale delikatnie całość mieszamy szpatułką.
Gotowe ciasto przelewamy do foremki na babę z kominem
o szerokości około 24 cm, posmarowanej masłem i obsypanej mąką. 
Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika 
i pieczemy około 40 minut.
Powinna się zarumienić. Aby upewnić się, że jest upieczona, zróbmy test patyczkiem.
Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim ciasto około 5 minut, 
potem otwieramy drzwiczki i jeszcze przez 5 minut 
zostawiamy babę w środku. 
Po tym czasie wyciągamy ją na blat, 
po 10 minutach wykładamy z formy, by przestygła. 
Oprószamy cukrem pudrem i kroimy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz