Bazowałam na znalezionym dość dawno przepisie.
Autor zapomniany, w związku z czym nie oddam mu
należnych wyrazów wdzięczności.
Zmieniłam jednakże sposób przygotowania ciasta.
Chciałam uniknąć tego,
czego w muffinach nie lubię najbardziej - ich gąbkowatej struktury.
Efekt zamierzony osiągniety - moje babeczki smakują niczym rozpulchnione,
miękkie, robione na bazie białek kokosanki.
Efekt zamierzony osiągniety - moje babeczki smakują niczym rozpulchnione,
miękkie, robione na bazie białek kokosanki.
Migdał w środku przywołuje skojarzenie ze słodka pralinką,
zajadaną ze smakiem przez uduchowioną baletnicę:).
Słodkie, bardzo kokosowe i wyraźnie waniliowe,
Słodkie, bardzo kokosowe i wyraźnie waniliowe,
ale to ich zaleta. Nie są nijakie.
Nie wzbogaciłam muffinek żadnymi innymi składnikami ( poza migdałkami ).
Jestem pewna, że dodanie kawałeczków ananasa z puszki,
nie wyrządzi im krzywdy.
Górę przyozdobiłam czymś, co ciężko zdefiniować,
wykonanym z masy cukrowej :).
Zapewniam - przez trzy dni przechowywania,
nie straciły nic na swej delikatności.
Składniki:
w temperaturze pokojowej
w temperaturze pokojowej
proporcje na 8 muffinek
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko "L"
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko "L"
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki mleka
8 migdałów pozbawionych skórki
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajko, cukier i miksujemy około dwóch minut.
Gdy masa stanie się spulchniona i wyraźnie zbieleje,
zaczynamy wlewać powoli olej, zmniejszając obroty miksera.
Kolejno do masy przesiewamy mąkę,
Kolejno do masy przesiewamy mąkę,
wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
i wlewamy powoli mleko - cały czas miksując na najniższych obrotach.
Odkładamy mikser, wsypujemy wiórki kokosowe
Odkładamy mikser, wsypujemy wiórki kokosowe
i mieszamy do połączenia delikatnie łyżką.
Gotowa masa powinna być półpłynna, ale nie zbyt rzadka.
Przelewamy ją do foremek muffinkowych, do 3/4 ich wysokości.
Gotowa masa powinna być półpłynna, ale nie zbyt rzadka.
Przelewamy ją do foremek muffinkowych, do 3/4 ich wysokości.
W każdą muffinę wkładamy migdałka,
wpychajac go w środek, by się zatopił we wnętrzu.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni
i pieczemy około 25 minut, do zarumienienia.
i pieczemy około 25 minut, do zarumienienia.
Miłośnicy kokosanek odpustowych i pralinek Rafaello będą zachwyceni.
Im dedykuję ten przepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz