sobota, 26 października 2024

Babeczki migdałowo - jabłkowe keto z airfryera


Znów mam mniej miejsca na blacie kuchennym.
Ale - coś za coś. Od kiedy miejsce to zajmuje bohater dzisiejszego wpisu
czyli mniej więcej od dwóch tygodni, codziennie zadaję sobie pytanie,
dlaczego tak długo zwlekałam z decyzją o nabyciu tego cudeńka. 
Airfryer dzielnie radzi sobie ze wszystkim, co do niego wsadzam. 
Było mięso w kilku odmianach, omlety, prażone jabłka, 
frytki, pieczona dynia, rybki, piernik, placki - wszystko szybko, 
ekonomicznie i jakoś tak czysto w kuchni..
Zanudzam natrętnie wszystkich wokół swoim entuzjazmem, dziś pora na Was.
Bo dziś upiekłam w ekspresowym tempie 14 - tu minut miękkie, 
ketogeniczne, bardzo przyjemne w strukturze 
(delikatne, wilgotne tak akuratnie) babeczki. 
Babeczki trzy - całkiem spore i jeden mały keksik, 
bo część ciasta włożyłam do mini formy keksowej.
Rewelacyjny przepis na szybki deser dla osób na diecie niskowęglowej, 
nie zawiera mąki, cukru.
Ciasto przygotowujemy błyskawicznie, w dwóch miskach.
Słodkości i wilgotności dodaje jabłuszko.
Oczywiście przepis można wykorzystać do babeczek 
pieczonych tradycyjnie w piekarniku, 
ale niezdecydowanych namawiam - nie żałujcie miejsca na blacie,
airfryer wart nawet małego przemeblowania w kuchni.
 
Składniki:
proporcje na około 6 - 8 babeczek - w zależności od pojemności foremek
składniki w temperaturze pokojowej

1/2 szklanki mąki migdałowej 
1/2 szklanki mieszanki do wypieków z podketo.pl
( może być wyłącznie pełna szklanka mąki migdałowej )
2 łyżki erytrytolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1/4 szklanki mleka migdałowego ( może być inne roślinne lub zwykłe mleko ) 
1/4 szklanki roztopionego, przestudzonego masła
2 jajka rozmiar L
1 małe słodkie jabłuszko

Wykonanie:
Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę.
W większej misce mieszamy ze sobą suche składniki - mąkę migdałową, 
lub mąkę i mieszankę do wypieków - jeśli jej używacie, 
proszek do pieczenia, cukier z wanilią, sól, erytrytol, cynamon. 
Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę jabłko.
W drugiej misce ubijamy ręczną trzepaczką jajka na delikatną pianę,
wlewamy mleko migdałowe, rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy,
mieszamy dokładnie.
Płynne składniki wlewamy powolutku do suchych 
i mieszamy łyżką do połączenia w jednolite, dość gęste ciasto.
Przekładamy do form na muffinki - można wykorzystać papilotki papierowe, 
silikonowe, lub mini keksówki.
Wkładamy babeczki do airfryera i pieczemy 
w 160 stopniach około 14 - 15 minut.
Wyciągamy, studzimy chwilkę w foremkach. Gotowe. 
Jeszcze ciepłe były dziś idealnym początkiem dnia, 
teraz po przestudzeniu, nadal miękkie i delikatne.
Polecam i zapowiadam kolejne szybkie 
i proste przepisy z wykorzystaniem airfryera.
Myślę o babeczkach piernikowych. 
Jutro niedzielny, wolny poranek, a to tylko 14 minut.. :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz