Znów mam mniej miejsca na blacie kuchennym.
Ale - coś za coś. Od kiedy miejsce to zajmuje bohater dzisiejszego wpisu
czyli mniej więcej od dwóch tygodni, codziennie zadaję sobie pytanie,
dlaczego tak długo zwlekałam z decyzją o nabyciu tego cudeńka.
Airfryer dzielnie radzi sobie ze wszystkim, co do niego wsadzam.
Było mięso w kilku odmianach, omlety, prażone jabłka,
frytki, pieczona dynia, rybki, piernik, placki - wszystko szybko,
ekonomicznie i jakoś tak czysto w kuchni..
Zanudzam natrętnie wszystkich wokół swoim entuzjazmem, dziś pora na Was.
Bo dziś upiekłam w ekspresowym tempie 14 - tu minut miękkie,
Bo dziś upiekłam w ekspresowym tempie 14 - tu minut miękkie,
ketogeniczne, bardzo przyjemne w strukturze
(delikatne, wilgotne tak akuratnie) babeczki.
Babeczki trzy - całkiem spore i jeden mały keksik,
bo część ciasta włożyłam do mini formy keksowej.
Rewelacyjny przepis na szybki deser dla osób na diecie niskowęglowej,
nie zawiera mąki, cukru.
Ciasto przygotowujemy błyskawicznie, w dwóch miskach.
Słodkości i wilgotności dodaje jabłuszko.
Ciasto przygotowujemy błyskawicznie, w dwóch miskach.
Słodkości i wilgotności dodaje jabłuszko.
Oczywiście przepis można wykorzystać do babeczek
pieczonych tradycyjnie w piekarniku,
ale niezdecydowanych namawiam - nie żałujcie miejsca na blacie,
airfryer wart nawet małego przemeblowania w kuchni.
Składniki:
proporcje na około 6 - 8 babeczek - w zależności od pojemności foremek
składniki w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki mąki migdałowej
1/2 szklanki mieszanki do wypieków z podketo.pl
( może być wyłącznie pełna szklanka mąki migdałowej )
2 łyżki erytrytolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki erytrytolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1/4 szklanki mleka migdałowego ( może być inne roślinne lub zwykłe mleko )
1/4 szklanki roztopionego, przestudzonego masła
2 jajka rozmiar L
1/4 szklanki roztopionego, przestudzonego masła
2 jajka rozmiar L
1 małe słodkie jabłuszko
Wykonanie:
Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę.
W większej misce mieszamy ze sobą suche składniki - mąkę migdałową,
lub mąkę i mieszankę do wypieków - jeśli jej używacie,
proszek do pieczenia, cukier z wanilią, sól, erytrytol, cynamon.
Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę jabłko.
W drugiej misce ubijamy ręczną trzepaczką jajka na delikatną pianę,
wlewamy mleko migdałowe, rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy,
Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę.
W większej misce mieszamy ze sobą suche składniki - mąkę migdałową,
lub mąkę i mieszankę do wypieków - jeśli jej używacie,
proszek do pieczenia, cukier z wanilią, sól, erytrytol, cynamon.
Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę jabłko.
W drugiej misce ubijamy ręczną trzepaczką jajka na delikatną pianę,
wlewamy mleko migdałowe, rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy,
mieszamy dokładnie.
Płynne składniki wlewamy powolutku do suchych
i mieszamy łyżką do połączenia w jednolite, dość gęste ciasto.
Przekładamy do form na muffinki - można wykorzystać papilotki papierowe,
silikonowe, lub mini keksówki.
Wkładamy babeczki do airfryera i pieczemy
Płynne składniki wlewamy powolutku do suchych
i mieszamy łyżką do połączenia w jednolite, dość gęste ciasto.
Przekładamy do form na muffinki - można wykorzystać papilotki papierowe,
silikonowe, lub mini keksówki.
Wkładamy babeczki do airfryera i pieczemy
w 160 stopniach około 14 - 15 minut.
Wyciągamy, studzimy chwilkę w foremkach. Gotowe.
Jeszcze ciepłe były dziś idealnym początkiem dnia,
Wyciągamy, studzimy chwilkę w foremkach. Gotowe.
Jeszcze ciepłe były dziś idealnym początkiem dnia,
teraz po przestudzeniu, nadal miękkie i delikatne.
Polecam i zapowiadam kolejne szybkie
i proste przepisy z wykorzystaniem airfryera.
Myślę o babeczkach piernikowych.
Jutro niedzielny, wolny poranek, a to tylko 14 minut.. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz