Są już śliwki. Jakoś szybko sprawy się toczą w tym roku.
Kupiłam niecały kilogram, tych co mnie swym "byciem" zaskoczyły.
Pierwszy plan co do nich, to dodatek do naleśników - kakaowych,
Kupiłam niecały kilogram, tych co mnie swym "byciem" zaskoczyły.
Pierwszy plan co do nich, to dodatek do naleśników - kakaowych,
z jakimś serowym wnętrzem.
Śliwki trafiły mi się pyszne - soczyste, jędrne, słodkie.
Śliwki trafiły mi się pyszne - soczyste, jędrne, słodkie.
I zmieniły mój plan - z naleśników na niewielkie, szybkie brownie.
Podpatrzyłam wczoraj na sąsiednim stoliku w kawiarni ciastko.
Biszkopt z chałwowym kremem i konfiturą wiśniową.
To rewelacyjne połączenie, pamiętam ten smak sprzed lat,
gdy podobnym ciachem zakańczaliśmy tydzień pracy,
bo było najlepsze w pobliskiej cukierni.
Więc dzisiaj w Kronice powrót do zapomnianych smaków.
Naturalna słodycz śliwek, chałwa, której nie jadłam wieki
( musi być dobra gatunkowo, najlepiej waniliowa ).
Do masy serowej trafiły dwa serki, spód powstał błyskawicznie,
z przepisu na mikrofalówkowe keto - brownie.
Wszystko się zgadza, tak jak zapamiętałam,
to naprawdę doskonała kompozycja.
Zaczynają się śliwki i wystarczy kilka sztuk
Zaczynają się śliwki i wystarczy kilka sztuk
w takiej kompozycji jak dziś proponowana, by docenić to, że już ich pora.
Składniki:
Konfitura śliwkowa:
około 30 dag słodkich śliwek
2 łyżki erytrytolu
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 łyżka konfitur - fixu
2 łyżki erytrytolu
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 łyżka konfitur - fixu
Spód brownie:
60 - 70 gram gorzkiej czekolady
1 łyżka erytrytolu
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko rozmiar L
2 - 3 łyżki mieszanki do ciast z podketo.pl lub mąki migdałowej
( może być też mąka pszenna )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
60 - 70 gram gorzkiej czekolady
1 łyżka erytrytolu
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko rozmiar L
2 - 3 łyżki mieszanki do ciast z podketo.pl lub mąki migdałowej
( może być też mąka pszenna )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
Masa serowa:
200 gram serka twarogowego - u mnie Mój Ulubiony
200 gram serka twarogowego - u mnie Mój Ulubiony
( można zastąpić mascarpone )
100 gram serka Bieluch naturalnego lub serka ricotta
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 - 2 łyżki erytrytolu
sok z cytryny - do smaku
1 - 2 łyżki erytrytolu
sok z cytryny - do smaku
Masa chałwowa:
1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
około 2 łyżki dobrej, waniliowej chałwy
( u mnie z dodatkiem pistacji )
Wykonanie:
Konfitura śliwkowa:
Po umyciu i wyciagnięciu pestek,
kroimy owoce w kostkę, wkładamy do rondelka,
podgrzewamy na niewielkim ogniu i mieszamy.
Wlewamy sok z cytryny, gotujemy kilka minut,
do momentu aż śliwki zmiękną, a część z nich zacznie się rozpadać.
Wtedy wsypujemy erytrytol, cukier z wanilią i ponownie mieszamy.
Na koniec wsypujemy konfitur - fix,
gotujemy minutkę i odstawiamy do przestudzenia.
Brownie z mikrofalówki:
Do ceramicznej miseczki wlewamy śmietankę
Do ceramicznej miseczki wlewamy śmietankę
i podgrzewamy w mikrofalówce, prawie do wrzenia.
Dodajemy połamaną w kostki czekoladę i zostawiamy na minutę,
by się rozpuściła, po czym mieszamy na gładką masę.
Wsypujemy cukier z wanilią, erytrytol.
Studzimy chwilkę i dodajemy jajko, mieszamy dokładnie do połączenia.
Teraz wsypujemy mieszankę do ciast lub wybraną mąkę
oraz proszek do pieczenia. Mieszamy na jednolitą masę.
Powinna być dość gęsta i kremowa. Jeśli wydaje się zbyt płynna,
dodajcie odrobinę mąki, lub mieszanki.
Gotową masę wlewamy do niewielkiej formy,
ceramicznej lub silikonowej i wkładamy do mikrofalówki,
na około 2 minuty, na maksymalną moc.
Jeśli używacie formy ceramicznej, koniecznie natłuśćcie spód i boki.
Po upieczeniu, dotknijcie ciasta palcem,
Jeśli używacie formy ceramicznej, koniecznie natłuśćcie spód i boki.
Po upieczeniu, dotknijcie ciasta palcem,
czy jest sprężyste - jeśli tak, wyciągamy i studzimy.
Masa serowa:
W miseczce mieszamy energicznie sery ze słodzikiem,
W miseczce mieszamy energicznie sery ze słodzikiem,
cukrem z wanilią i sokiem cytrynowym.
Można mikserem lub po prostu widelcem.
Masa chałwowa:
W rondelku umieszczamy śmietankę kremówkę,
podgrzewamy prawie do zagotowania i dodajemy chałwę,
mieszamy - do powstania kremu.
W rondelku umieszczamy śmietankę kremówkę,
podgrzewamy prawie do zagotowania i dodajemy chałwę,
mieszamy - do powstania kremu.
Jeśli jest zbyt płynny - dodajemy jeszcze troszkę chałwy.
Składanie tarty:
Na przestudzonym spodzie brownie rozsmarowujemy masę chałwową.
Na nią wykładamy całą masę serową i wyrównujemy wierzch.
Na górę trafia konfitura śliwkowa
( powinna być zupełnie przestudzona ).
Wkładamy formę do lodówki na kilka godzin,
by masy stężały a smaki się przeniknęły.
To niewielkie ciasto, to tak naprawdę cztery, góra sześć porcji,
ale to ten przypadek, w którym liczy się wyłącznie jakość, nie ilość
i tak jak w moim odczuciu - wspomnienia odzyskane.
Życzę smacznego i przyjemnego weekendowania,
wydłużonego o ten świąteczny czwartek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz