czwartek, 11 stycznia 2024

Ciasto marchewkowe z orzechami - bez mąki i cukru


Dawno nie tarłam marchewki. To najgorsza z kuchennych akrobacji.
Ale zmotywowałam się.
Chwila z tarką w ręku, orzechy, opakowanie mąki migdałowej, 
cytryna, przyprawy korzenne. Bez cukru, bez mąki.
Oto szybkie i proste w przygotowaniu ciasto marchewkowe 
- maślane, korzenne, pachnące kojąco.
Rozgrzewające w brutalnie mroźne poranki.
I dziś kupiłam kolejne dwie marchewki.
Może ktoś wyręczy mnie w tarciu, ja ponownie zrobię resztę.

Składniki:
wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
proporcje na niewielką foremkę  u mnie 16 cm / 20 cm

3 jajka rozmiar M
2 łyżki erytrytolu ( można więcej, jeśli wolicie słodszą wersję )
100 gram rozpuszczonego, przestudzonego masła
2 dość duże marchewki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
100 gram mielonych orzechów laskowych
80 - 100 gram mielonych migdałów lub mąki migdałowej
garść posiekanych ulubionych orzechów - u mnie włoskie i brazylijskie
1 łyżeczka skórki z cytryny
szczypta soli

Wykonanie:
Zaczynamy od starcia obranych marchewek na tarce o grubych oczkach. 
Marchewkowe wiórki mieszamy ze startą skórką cytrusową i odstawiamy.
W oddzielnej misce mieszamy suche składniki, 
tj - mielone orzechy, mielone migdały, proszek do pieczenia,
korzenne przyprawy, szczyptę soli.
W kolejnej, większej misce ubijamy jajka z erytrytolem, 
około 3 - 4 minut, do momentu rozpuszczenia się słodzika 
i powstania jaśniejszej, napuszonej masy. 
Można to zrobić ręczną trzepaczką - mikser nie jest konieczny. 
Do ubitej piany jajecznej wlewamy rozpuszczone masło, mieszamy do połączenia.
Następnie wsypujemy startą marchew - ja swoich wiórków 
nie odciskałam z soku, bo takowego nie puściły.
Kupiłam po prostu mało soczyste marchewki. 
Jeśli Wasze wiórki będą zbyt wilgotne, można je delikatnie odcisnąć z soku.
Mieszamy całość, następnie wsypujemy suche składniki.
Mieszamy dokładnie i delikatnie łyżką. 
Gotowe ciasto powinno być gęste, kremowe - nie płynne.
Jeśli wyda Wam się zbyt rzadkie,  dosypcie jeszcze troszkę 
mąki migdałowej lub orzechowej.
Można na koniec dorzucić garść posiekanych orzechów.Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30 minut. 
Polecam dziś ciasto, któremu warto przypisać 
rolę przyjemnego startera porannego. 
Do kubka dobrej, czarnej kawy.
Rewelacyjne bez jakichkolwiek dodatków,
smak jednak można podkreślić śmietankowym serkiem, 
kleksem jogurtu greckiego albo masłem z ulubionych orzechów.
Słodycz z marchewki i niewielka ilość erytrytolu kamuflują brak cukru. 
Ciasto nie wymaga przechowywania w lodówce, 
pozostaje świeże, delikatne do ostatniego kawałka. 

Dziś swoje zajęcia warsztatowe poświęciłam 
tematyce kolorów, barw, odcieni - ciepłych i zimnych.
Moi uczestnicy wymieniali, szukali, opisywali wszystko, 
co można było do jednej lub drugiej kategorii zaliczyć. 
Marchewkowiec, gdybym nie dokończyła go przy porannej kawce, 
byłby idealnym przykładem i wzorcem tego, co kojarzy się z ciepłem :)
Ogrzejcie się, zapraszam i polecam.






2 komentarze:

  1. Ile piec i w jakiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń
  2. Około 30 minut w 170 stopniach .Uzupełniłam wpis,dziękuję za komentarz.

    OdpowiedzUsuń