sobota, 16 lipca 2022

Miękka, maślana szarlotka z kruszonką

 
W niedzielny poranek proponuję przepis na ciasto nieplanowane.
Takie, które prosi się o wykorzystanie 
właśnie przywiezionych z działki owoców, 
lub wykorzystanie tych, które w tygodniu nie znalazły zastosowania.
I gdy spontanicznie zapowiada się miły niedzielny gość popołudniowy.
To jeden z tych klasycznych przepisów, 
które zawsze się udają i smakują wszystkim. 
Pyszna na ciepło i gdy wilgotnieje po przestudzeniu, 
na drugi, trzeci dzień. 
Podaję proporcje na dość niewielkie ciasto, 
zatem docenicie je zapewne głównie w wersji "na raz". 
Jeśli szukacie przepisu na dziś, proszę - częstujcie się szarlotką.

Składniki:
proporcje na formę  20 cm / 20 cm lub tortownicę o podobnej powierzchni

Ciasto:
100 gram miękkiego masła
70 gram - 1/3 szklanki cukru
2 jaja rozmiar L
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki budyniu śmietankowego
110 gram - 3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże lub 2 mniejsze jabłka
szczypta cynamonu
Kruszonka:
30 gram masła
3 łyżki cukru
4 - 5 łyżek mąki

Wykonanie:
Jabłko obieramy, kroimy w  niewielką kosteczkę. 
Przysmażamy w rondelku na łyżce masła, 
z odrobiną cukru i cynamonu. Gdy zmięknie, studzimy.
Składniki kruszonki łączymy ze sobą, 
rozcieramy palcami w mniejszej miseczce 
do powstania drobnych grudek.  Odstawiamy.
Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem, około 5 minut. 
Cukier powinien się rozpuścić, a masło zrobić jasne i puszyste. 
Wówczas wbijamy po jednym jajku 
( ważne - w temperaturze pokojowej ), cały czas ucierając. 
Do jednolitej masy maślano - jajecznej przesiewamy mąkę 
wcześniej wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. 
Miksujemy całość chwilkę do powstania gęstego ciasta.
Wykładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Rozsmarowujemy za pomocą łyżki lub szpatułki równą warstwą. 
Przed wyłożeniem owoców posypujemy powierzchnię ciasta
częścią kruszonki. Wykładamy wystudzone i uprażone jabłka, 
posypujemy resztą kruszonki. 
Wkładamy formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni 
i pieczemy około 30 minut.
Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem 
lub polewamy lukrem z dodatkiem soku z cytryny.
Ciepła szarlotka jest tak miękka i lekka, że sprawia wrażenie biszkoptu.
Prosty, nie wymagający przepis,
tak naprawdę do wielu sezonowych owoców.
Myślę, że dziś w tym delikatnym cieście zatopię agrest.
Stoi przede mną bodajże trzy kilo czerwonych kulek.
Okazja do agrestowego poczęstunku również się pojawiła.
Gratulujmy wielkich rzeczy tym, którzy ich dokonują. 
Zasłużone gratulacje dla kogoś, kto wczoraj stawił czoła 
czemuś, co dla większości z nas jest szaleństwem,
przy kawałku agrestowca - wpisuję w jutrzejszy grafik.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz