piątek, 19 listopada 2021

Babka cynamonowa z marcepanem

Długo głównej roli nie powierzałam marcepanowi.
Upomniał się o to poniekąd sam 
- przypisany do bożonarodzeniowego wyposażenia regałów ze słodkościami. 
Zawsze gdzieś niedaleko ciasteczek korzennych i kalendarzy adwentowych.
I to już ten czas. 
Wybrałam kartofelki marcepanowe - delikatne, miękkie i bez polewy czekoladowej. 
Wybrałam również chlebek marcepanowy - twardy, wilgotny, pod grubą warstwą czekolady. 
Ale to jednak kartofelki prosiły się, o znalezienie dla nich oprawy wypiekowej.
Chlebek więc podarowałam osobie, która plaster po plasterku będzie się nim delektować.
Proponuję dziś, byście rozsmakowali się w lekkiej, zwykłej ucieranej babce. 
Nie raz przekonywałam się, że z pozoru kontrastowe zestawienia okazują się rewelacyjne.
Ta baba, to kolejny tego dowód - w  dość suchej strukturze ciasta,
cząstki marcepanu utrzymują się równomiernie i nie spływają na dno. 
Babka dzięki nim miejscami staje się przyjemnie wilgotna 
i delikatnie marcepanowa w smaku, z cynamonowym akcentem. 
Osobiście - najbardziej smakowała mi ciepła, 
z chrupiącą, rumianą skórką.
Na drugi dzień była doskonała 
z kremowym śmietankowym serkiem. I miodem.
Myślę, że to trafiona propozycja na niedzielne popołudnie, 
już delikatnie wpisujące się w klimat przedświąteczny.
Mało kłopotliwa, wystarczy ją przygotować 
dwie godziny przed przyjściem gości.
Wyeksponowana na stole, pięknie wygląda oprószona po prostu cukrem pudrem.

Składniki:
proporcje na babkę z kominem o pojemności około 1,5 litra
4 jaja rozmiar L
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
2/3 szklanki cukru
1 pełna łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki jasnego dżemu - jabłkowego, morelowego, agrestowego
2 paczuszki kartofelków marcepanowych ( moje - z Lidla )
cukier puder do posypania wypieku

Wykonanie:
Przygotowujemy formę na babkę, smarując masłem i oprószając mąką.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
Jaja wbijamy do dużej miski i ubijamy z cukrem na gęstą, białą pianę, 
przez 5 - 10 minut, na najwyższych obrotach. 
Po ubiciu jaj zmniejszamy obroty na najniższe 
i nie przerywając miksowania, powoli wlewamy olej.
Następnie do masy przesiewamy mąkę,
wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia, 
cynamonem, szczyptą soli i cukrem z prawdziwą wanilią.  
Mieszamy krótko, dodajemy dżem i miksujemy już tylko do połączenia składników. 
Masa powinna być dość gęsta.
Odkładamy mikser, wsypujemy pokrojone na drobniejsze kawałeczki 
kartofelki marcepanowe ( każda kulka na cztery części ) 
i mieszamy wszystko delikatnie łyżką. 
Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 50 minut.
Po tym czasie sprawdzamy stan wypieczenia patyczkiem - gdy jest suchy,
zostawiamy babkę jeszcze przez 5 minut w wyłączonym piekarniku, 
po czym wyciągamy na blat. 
Po kolejnych 10 minutach wyciągamy z formy.
Jak wspomniałam - lekko ciepła jest najsmaczniejsza, 
więc pozostaje tylko kwesta wyboru kawa czy kawa, 
oraz ustawienie wokół baby talerzyków 
- kruszy się troszkę, więc wybierzcie takie o większej średnicy :)
Smacznego!!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz