Przepis, którym witam się z Wami w ten sobotni poranek,
czekał tydzień, mój air fryer poradził sobie z tym serniczkiem
właśnie w minioną sobotę.
O możliwościach i zaletach air fryerów mówię wciąż z przekonaniem,
przynajmniej pięciu opornych za moją namową rozpoczęło
przygodę z tym sprzętem. Nie żałują.
Proponuję Wam kolejny przepis na szybkie ciasto,
które upiekłam w mojej niewielkiej frytownicy.
Prosty, szybki w przygotowaniu serniczek bez spodu,
doskonały do krojenia w monoporcje, ozdabiania owocami sezonowymi.
Kremowy, waniliowy, z kategorii tych " maziastych". Ja uwielbiam maziaste.
Przyznam, że gdyby nie dzisiejszy plan na ciasteczka orkiszowe,
pewnie moje myśli znów krążyłyby właśnie wokół tego wypieku.
Zaznaczam, że ciasto warto upiec dzień wcześniej,
dobrze, by przed degustacją noc spędziło w lodówce.
czekał tydzień, mój air fryer poradził sobie z tym serniczkiem
właśnie w minioną sobotę.
O możliwościach i zaletach air fryerów mówię wciąż z przekonaniem,
przynajmniej pięciu opornych za moją namową rozpoczęło
przygodę z tym sprzętem. Nie żałują.
Proponuję Wam kolejny przepis na szybkie ciasto,
które upiekłam w mojej niewielkiej frytownicy.
Prosty, szybki w przygotowaniu serniczek bez spodu,
doskonały do krojenia w monoporcje, ozdabiania owocami sezonowymi.
Kremowy, waniliowy, z kategorii tych " maziastych". Ja uwielbiam maziaste.
Przyznam, że gdyby nie dzisiejszy plan na ciasteczka orkiszowe,
pewnie moje myśli znów krążyłyby właśnie wokół tego wypieku.
Zaznaczam, że ciasto warto upiec dzień wcześniej,
dobrze, by przed degustacją noc spędziło w lodówce.
Składniki:
wszystkie w temperaturze pokojowej
proporcje na niewielki, niewysoki serniczek o rozmiarach 15 cm / 17 cm
wszystkie w temperaturze pokojowej
proporcje na niewielki, niewysoki serniczek o rozmiarach 15 cm / 17 cm
250 gram serka ricotta dobrej jakości
200 gram serka śmietankowego - polecam Mój Ulubiony
3 jajka
3 łyżki erytrytolu lub cukru
wanilia - u mnie miąższ z jednej laski waniliowej
200 gram serka śmietankowego - polecam Mój Ulubiony
3 jajka
3 łyżki erytrytolu lub cukru
wanilia - u mnie miąższ z jednej laski waniliowej
można wykorzystać ekstrakt waniliowy
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
sok z połowy cytryny
100 ml śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
sok z połowy cytryny
100 ml śmietanki kremówki 30%
Wykonanie:
Do większej miski wkładamy oba serki, wsypujemy słodzik
i miksujemy lub blendujemy blenderem ręcznym do powstania gładkiej masy.
Następnie dodajemy jajka, ponownie mieszamy,
Do większej miski wkładamy oba serki, wsypujemy słodzik
i miksujemy lub blendujemy blenderem ręcznym do powstania gładkiej masy.
Następnie dodajemy jajka, ponownie mieszamy,
wsypujemy proszek budyniowy, wlewamy sok wyciśnięty z cytryny i wanilię.
Miksujemy ponownie na jednolitą masę, odkładamy mikser,
wlewamy śmietankę kremówkę i mieszamy, wystarczy łyżką lub trzepaczką ręczną.
Płynną masę przelewamy do formy - najlepiej szklanej,
wyłożonej papierem do pieczenia, która zmieści się w koszyku
Miksujemy ponownie na jednolitą masę, odkładamy mikser,
wlewamy śmietankę kremówkę i mieszamy, wystarczy łyżką lub trzepaczką ręczną.
Płynną masę przelewamy do formy - najlepiej szklanej,
wyłożonej papierem do pieczenia, która zmieści się w koszyku
naszego airfryera
( ja piekłam w koszyczku wyłożonym szczelnie papierem do pieczenia ).
Pieczemy około 35 minut w temperaturze 150 stopni.
Pieczemy około 35 minut w temperaturze 150 stopni.
Powinien się zarumienić i ściąć na całej powierzchni.
Po upieczeniu zostawiamy pół godzinki wewnątrz urządzenia,
potem wyciągamy i studzimy zupełnie. Przestudzony serniczek wkładamy
do lodówki, gdzie nabierze kremowej konsystencji.
Na drugi dzień okrągłą foremką wycięłam małe mini porcje,
ozdobiłam jogurtem greckim z erytrytolem i świeżymi borówkami.
Z wypiekiem idealnie skomponuje się również warstwa bitej śmietanki
Po upieczeniu zostawiamy pół godzinki wewnątrz urządzenia,
potem wyciągamy i studzimy zupełnie. Przestudzony serniczek wkładamy
do lodówki, gdzie nabierze kremowej konsystencji.
Na drugi dzień okrągłą foremką wycięłam małe mini porcje,
ozdobiłam jogurtem greckim z erytrytolem i świeżymi borówkami.
Z wypiekiem idealnie skomponuje się również warstwa bitej śmietanki
na wierzchu z dodatkiem sezonowych owoców takich jak malinki, jagody.
Zachęcam do przetestowania przepisu, a wahających się
czy warto / nie warto postawić kolejny sprzęt na blacie kuchennym,
zachęcam do znalezienia na air fryera miejsca :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz