Do upieczenia chlebka z dodatkiem marchwi
przygotowywałam się od kilku dni,
miałam ochotę na marchewkową kromkę, po prostu, z masłem.
Kupiłam marchew, zmieliłam orzechy i zmieliłam migdały.
I zmieniłam koncepcję.
Wpadł mi w ręce gotowy, zgrabny, dyniowy bochenek.
Czasem tramwaje psują się we właściwym momencie
i w odpowiednim odcinku swej utorowanej trasy.
Tak więc, wysadzona w tym odpowiednim miejscu,
czekałam na tramwaj zastępczy, o numerze tym samym.
Przewidywane 30 minut zawieszenia
wypełnić mogłam wyłącznie złorzeczeniem
dziś mnie zawstydzającym i zakupami.
Sklep w miejscu przesiadki, do którego nigdy wcześniej nie zaglądnęłam.
Wyszłam z niego z małym,dyniowym bochenkiem.
Wyszłam z niego z małym,dyniowym bochenkiem.
Wrócę tam po niego - już nie awaryjnie i z przypadku.
A plan mój wypiekowy - również na inne tory zboczył,
A plan mój wypiekowy - również na inne tory zboczył,
marchewkowe, ale muffinowe.
Cóż - krótko, bez koloryzowania- jeśli lubicie ciasta
Cóż - krótko, bez koloryzowania- jeśli lubicie ciasta
z dodatkiem marchewki, orzechów - będziecie usatysfakcjonowani.
Pyszne, aromatyczne, w zasadzie bezcukrowe, a słodkie wystarczająco.
Pyszne, aromatyczne, w zasadzie bezcukrowe, a słodkie wystarczająco.
Szybkie, bezproblemowe, choć trzeć marchewki to ja nie lubię bardzo..
Doskonałe bez dodatków - część zostawiłam bez ozdobnej kremowej czapeczki.
Doskonałe bez dodatków - część zostawiłam bez ozdobnej kremowej czapeczki.
Doskonałe z dodatkiem serka śmietankowego utartego
ze słodzikiem i sokiem cytryny.
Kolejna jesienna wypiekowa odsłona w Kronice oto tu,
Kolejna jesienna wypiekowa odsłona w Kronice oto tu,
poniżej, dzięki tramwajowej awarii, bez wątpienia.
Zapraszam!
Składniki:
proporcje na około 10 babeczek
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej
2 jaja, rozmiar L
2 łyżki erytrytolu
szczypta soli
2 pełne łyżki oleju - u mnie z ostropestu
100 gram zmielonych migdałów ze skórką
5 łyżek zmielonych, dowolnych orzechów
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1 duża marchewka
1 łyżeczka cynamonu
sok wyciśnięty z połowy z cytryny
sok wyciśnięty z połowy z cytryny
Na pokrycie wierzchu:
5 łyżek serka śmietankowego - kanapkowego
1 łyżka erytrytolu lub cukru
kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:
Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Posypujemy cynamonem, skrapiamy sokiem cytrynowym
Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Posypujemy cynamonem, skrapiamy sokiem cytrynowym
i odstawiamy na bok.
Do dużej miski wbijamy jaja, wsypujemy słodzik, szczyptę soli
i ubijamy wszystko mikserem na wysokich obrotach
około 3 - 4 minut, aż masa zbieleje i stanie się puszysta.
Wlewamy następnie 2 łyżki oleju i mieszamy wszystko szpatułką.
Suche składniki mieszamy ze sobą: mielone migdały,
mielone orzechy i proszek do pieczenia.
Przesypujemy je do ubitych jaj, na trzy raty,
po każdym dodaniu delikatnie mieszając szpatułką.
Na sam koniec dodajemy startą, odciśniętą, cynamonową marchew.
Mieszamy delikatnie szpatułką i przelewamy masę do foremek muffinowych.
Ciasto niewiele urośnie, więc można papilotki wypełnić praktycznie po brzegi.
Wkładamy formę z babeczkami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
i pieczemy około 25 minut.
Studzimy chwilkę w piekarniku, wyciągamy i studzimy zupełnie.
Jeśli macie życzenie, zróbcie polewę z serka śmietankowego,
Do dużej miski wbijamy jaja, wsypujemy słodzik, szczyptę soli
i ubijamy wszystko mikserem na wysokich obrotach
około 3 - 4 minut, aż masa zbieleje i stanie się puszysta.
Wlewamy następnie 2 łyżki oleju i mieszamy wszystko szpatułką.
Suche składniki mieszamy ze sobą: mielone migdały,
mielone orzechy i proszek do pieczenia.
Przesypujemy je do ubitych jaj, na trzy raty,
po każdym dodaniu delikatnie mieszając szpatułką.
Na sam koniec dodajemy startą, odciśniętą, cynamonową marchew.
Mieszamy delikatnie szpatułką i przelewamy masę do foremek muffinowych.
Ciasto niewiele urośnie, więc można papilotki wypełnić praktycznie po brzegi.
Wkładamy formę z babeczkami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
i pieczemy około 25 minut.
Studzimy chwilkę w piekarniku, wyciągamy i studzimy zupełnie.
Jeśli macie życzenie, zróbcie polewę z serka śmietankowego,
słodzika i soku z cytryny.
Podkręci smak wypieku, choć bez tego dodatku, smak też się obroni.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz