Połączenie najlepszego.
Kruche, maślane ciasto, delikatna jak puch masa serowa
i soczyste, cynamonowe jabłuszka zatopione
w tym serowym puchu, pod warstwą słodkiej kruszonki.
Naprawdę proste w wykonaniu, choć stwarza pozory wypieku dla zaawansowanych.
Ponownie zaopatrzono mnie w papierówki.
Zielone, niewielkie, pachnące latem w ogrodzie.
Wykorzystałam ten przyniesiony mi plon w niedzielne popołudnie.
W poniedziałkowy biurowy poranek, największą z tortownic
mogłam rozdysponować pomiędzy zespół,
zebrany przy stole, w celu powitalnym.
Wróciła osoba, której z nami nie było dość długo.
To na jej talerzyku sernik dotrwał do końca spotkania,
relacjonowanie wydarzeń minionych czterech tygodni,
wykluczało możliwość synchronicznego z resztą zebranych jedzenia.
Pozostali, pełniący wygodną rolę słuchaczy, mieli szansę
zakończenia degustacji już w okolicach streszczenia
upływu tygodnia pierwszego.
Dobrze witać, dobrze wracać, gdy ktoś czeka z powitaniem.
A ten powitalny przepis zaspokoi potrzeby zasiadających
przy wspólnym stole miłośników zarówno serników,
szarlotek jak i ciast pachnących maślaną kruchością.
Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm
proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm
Ciasto kruche:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jaja rozmiar L
2 łyżki śmietanki 30 %
szczypta soli
1/4 kostki masła w temperaturze pokojowej
5 - 6 niewielkich jabłuszek - u mnie papierówek
Masa:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jaja rozmiar L
2 łyżki śmietanki 30 %
szczypta soli
1/4 kostki masła w temperaturze pokojowej
5 - 6 niewielkich jabłuszek - u mnie papierówek
Masa:
składniki w temperaturze pokojowej!
500 gram sera wiaderkowego na serniki
250 gram mascarpone
3 jaja rozmiar L
100 ml śmietanki 30%
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego
250 gram mascarpone
3 jaja rozmiar L
100 ml śmietanki 30%
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego
Wykonanie:
Ciasto:
Ciasto:
Mąki przesiewamy do dużej miski z proszkiem do pieczenia,
dodajemy szczyptę soli.
Wlewamy rozbełtane jajka, wsypujemy cukry,
Wlewamy rozbełtane jajka, wsypujemy cukry,
dodajemy miękkie masło i dwie łyżki śmietanki.
Mieszamy wszystkie składniki początkowo widelcem,
po chwili zagniatamy dłonią na gładkie, zwarte ciasto.
Dzielimy je na dwie części w proporcji 3/4 i 1/4.
Mniejszą część wkładamy do zamrażarki.
Większą częścią wylepiamy dno posmarowanej masłem
Dzielimy je na dwie części w proporcji 3/4 i 1/4.
Mniejszą część wkładamy do zamrażarki.
Większą częścią wylepiamy dno posmarowanej masłem
lub wyłożonej papierem do pieczenia dużej tortownicy.
Warstwa ciasta powinna mieć około 1 cm.
Dziurkujemy całą wylepioną ciastem powierzchnię widelcem
i wkładamy tortownicę do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika,
podpiekamy na rumiano, 15 - 20 minut i studzimy przez chwilkę,
przed wyłożeniem masy serowej.
Jabłka:
Papierówki obieramy, kroimy na ćwiartki, lub jeśli są malutkie - na połówki.
W małym rondelku rozgrzewamy łyżkę masła
W małym rondelku rozgrzewamy łyżkę masła
z łyżką cukru i łyżeczką cynamonu ( można pominąć ),
wrzucamy pokrojone jabłuszka i podsmażamy około 5 minut.
wrzucamy pokrojone jabłuszka i podsmażamy około 5 minut.
Ściągamy z palnika i studzimy.
Masa serowa:
Jaja miksujemy z 1/3 szklanki cukru,
Masa serowa:
Jaja miksujemy z 1/3 szklanki cukru,
tylko do chwili rozpuszczenia cukru, nie na gęstą pianę.
W dużej misce miksujemy sery z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym.
W dużej misce miksujemy sery z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym.
Następnie wlewamy śmietankę, spienione jajka,
wsypujemy opakowanie budyniu i miksujemy wszystko chwilkę,
do dokładnego połączenia w puszysty krem.
Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony,
przestudzony spód z ciasta kruchego.
Na wierzchu masy, dość gęsto układamy podsmażone jabłuszka.
Z zamrażarki wyciągamy pozostałą część ciasta kruchego
Z zamrażarki wyciągamy pozostałą część ciasta kruchego
i ścieramy na tarce na powierzchnię serniczka.
Wkładamy tortownicę do piekarnika i pieczemy około 90 minut,
Wkładamy tortownicę do piekarnika i pieczemy około 90 minut,
w temperaturze 180 stopni.
Serniczek powinien być wyrośnięty, zarumieniony i nie zapadnięty w środku.
Serniczek powinien być wyrośnięty, zarumieniony i nie zapadnięty w środku.
Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy go w środku przynajmniej godzinkę,
potem wyciągamy do zupełnego przestudzenia.
potem wyciągamy do zupełnego przestudzenia.
Nie wymaga przechowywania w lodówce
i oczywiście najsmaczniejszy jest na drugi dzień.
i oczywiście najsmaczniejszy jest na drugi dzień.
Powitalny, pożegnalny, lub taki,
przy którym jedynymi emocjami są te degustacyjne.
Polecam!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz