wtorek, 9 sierpnia 2022

Sernik puszysty z papierówkami, na kruchym spodzie


Połączenie najlepszego. 
Kruche, maślane ciasto, delikatna jak puch masa serowa 
i soczyste, cynamonowe jabłuszka zatopione 
w tym serowym puchu, pod warstwą słodkiej kruszonki.
Naprawdę proste w wykonaniu, choć stwarza pozory wypieku dla zaawansowanych.
Ponownie zaopatrzono mnie w papierówki.
Zielone, niewielkie, pachnące latem w ogrodzie.
Wykorzystałam ten przyniesiony mi plon w niedzielne popołudnie.
W poniedziałkowy biurowy poranek, największą z tortownic
mogłam rozdysponować pomiędzy zespół,
zebrany przy stole, w celu powitalnym.
Wróciła osoba, której z nami nie było dość długo. 
To na jej talerzyku sernik dotrwał do końca spotkania,
relacjonowanie wydarzeń minionych czterech tygodni, 
wykluczało możliwość synchronicznego z resztą zebranych jedzenia.
Pozostali, pełniący wygodną rolę słuchaczy, mieli szansę
zakończenia degustacji już w okolicach streszczenia 
upływu tygodnia pierwszego.
Dobrze witać, dobrze wracać, gdy ktoś czeka z powitaniem.
A ten powitalny przepis zaspokoi potrzeby zasiadających 
przy wspólnym stole miłośników zarówno serników, 
szarlotek jak i ciast pachnących maślaną kruchością.

Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm

Ciasto kruche:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jaja rozmiar L
2 łyżki śmietanki 30 %
szczypta soli
1/4 kostki masła w temperaturze pokojowej
5 - 6 niewielkich jabłuszek - u mnie papierówek
Masa:
składniki w temperaturze pokojowej!
500 gram sera wiaderkowego na serniki
250 gram mascarpone
3 jaja rozmiar L
100 ml śmietanki 30%
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego

Wykonanie:
Ciasto: 
Mąki przesiewamy do dużej miski z proszkiem do pieczenia, 
dodajemy szczyptę soli. 
Wlewamy rozbełtane jajka, wsypujemy cukry, 
dodajemy miękkie masło i dwie łyżki śmietanki. 
Mieszamy wszystkie składniki początkowo widelcem, 
po chwili zagniatamy dłonią na gładkie, zwarte ciasto.
Dzielimy je na dwie części w proporcji 3/4 i 1/4. 
Mniejszą część wkładamy do zamrażarki.
Większą częścią wylepiamy dno posmarowanej masłem 
lub wyłożonej papierem do pieczenia dużej tortownicy. 
Warstwa ciasta powinna mieć około 1 cm. 
Dziurkujemy całą wylepioną ciastem powierzchnię widelcem 
i wkładamy tortownicę do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika,
podpiekamy na rumiano, 15 - 20 minut i studzimy przez chwilkę, 
przed wyłożeniem masy serowej.
Jabłka:
Papierówki obieramy, kroimy na ćwiartki, lub jeśli są malutkie - na połówki.
W małym rondelku rozgrzewamy łyżkę masła 
z łyżką cukru i łyżeczką cynamonu ( można pominąć ), 
wrzucamy pokrojone jabłuszka i podsmażamy około 5 minut. 
Ściągamy z palnika i studzimy.
Masa serowa:
Jaja miksujemy z 1/3 szklanki cukru, 
tylko do chwili rozpuszczenia cukru, nie na gęstą pianę.
W dużej misce miksujemy sery z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym. 
Następnie wlewamy śmietankę, spienione jajka, 
wsypujemy opakowanie budyniu i miksujemy wszystko chwilkę, 
do dokładnego połączenia w puszysty krem. 
Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony, 
przestudzony spód z ciasta kruchego. 
Na wierzchu masy, dość gęsto układamy podsmażone jabłuszka. 
Z zamrażarki wyciągamy pozostałą część ciasta kruchego 
i ścieramy na tarce na powierzchnię serniczka.
Wkładamy tortownicę do piekarnika i pieczemy około 90 minut,
w temperaturze 180 stopni.
Serniczek powinien być wyrośnięty, zarumieniony i nie zapadnięty w środku. 
Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy go w środku przynajmniej godzinkę, 
potem wyciągamy do zupełnego przestudzenia.
Nie wymaga przechowywania w lodówce 
i oczywiście najsmaczniejszy jest na drugi dzień.
Powitalny, pożegnalny, lub taki, 
przy którym jedynymi emocjami są te degustacyjne. 
Polecam!!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz