czwartek, 21 stycznia 2021

Wilgotne ciasto z orzechami i musem jabłkowym


Lubię takie wypieki, nieskomplikowane, a wyjątkowe.
Lubię zaskakiwać częstowanych informacją, co zawierają w sobie.
Biszkopt, jabłecznik, w dodatku orzechowy. 
Puszysty i wilgotny zarazem, długo utrzymuje świeżość, dzięki zawartości musu jabłkowego.
Wystarczy kilka łyżek zmielonych orzechów laskowych, 
by nadać ciastu wyrazisty, orzechowy posmak.
Polecam wypiek lubującym się w miękkich, delikatnych ciastach,
które pomimo braku wykwintnej oprawy są wyjątkowe.
Upiekłam mój biszkopt w długiej, 35 cm keksówce, 
lecz równie dobrze sprawdzi się tortownica, taka o średnicy około 22 cm. 
Oczywiście, ciasto nadaje się doskonale do przełożenia ulubioną masą.

Składniki:

2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mielonych orzechów - u mnie laskowe
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju 
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
3 jajka "L"
garść pokrojonych orzechów - u mnie nerkowce
2/3 szklanki gotowego, gładkiego musu jabłkowego ze słoika
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy ze zmielonymi orzechami.
Jaja ubijamy z cukrem na białą gęstą pianę, około 5 minut.
Gdy wyraźnie powiększą objętość, wlewamy powoli, cienkim strumieniem olej.
Po dodaniu oleju, wsypujemy mąki i krótko miksujemy na najniższych obrotach. 
Na koniec, do otrzymanej masy wlewamy mus jabłkowy, 
dodajemy poszatkowane orzechy i mieszamy całość łyżką, do uzyskania gładkiego ciasta.
Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp 180 stopni około 45 minut
- ciasto powinno się mocno zarumienić.
Dla pewności proponuje zrobić test patyczkiem.

Po wystudzeniu powierzchnię lukrujemy lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego.
Ciasto świeżo po upieczeniu jest doskonałe, rozpływa się w ustach 
i sprawia wrażenie bardzo puchatego, lekkiego.
Na drugi dzień równie smaczne - można je podgrzać w mikrofalówce 
- podkusiło mnie by wypróbować tą opcję, sprawdza się, 
jak to w przypadku ciast z dodatkiem jabłek.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz