piątek, 14 czerwca 2019

Koperty z ciasta serowego



Mamy aurę tropikalną. Od tygodnia ponad 30 stopni.
Jedyne znośne momenty dnia, to takie jak ten - piąta rano, w dodatku sobota.
Okna otwarte na oścież, chłód o zapachu kwitnących już lip.
Jest pięknie.
Zaparzyłam kawę. Dwa razy. Mleko się zważyło.
Ten sam proces co w mleku, zachodzi z moją umiejętnością logicznego formułowania wypowiedzi. Dziś progności złowróżą 34 stopnie.
Więc, by względnie czytelnym było to, co pragnę tu zamieścić, ciesząc się ostatnimi podrygami rześkości - zaczynam.

Ciasteczka z ciasta z ricottą to dobry pomysł na upał,
bo cała procedura ich wykonania jest szybka i banalna.
Ciasto zagniata się błyskawicznie, ciasteczka pieką się 20 minut.
Można wykorzystać do ich nadziewania zarówno owoce jak i konfiturę.
Smak przypomina ciasto drożdżowe, są mięciutkie, nawet na drugi dzień po upieczeniu.

Składniki:
200 gram mąki pszennej
3 łyżki zmielonych orzechów lub pestek dyni ( opcjonalnie )
100 gram masła w temperaturze pokojowej
1 żółtko
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 gram sera ricotta
1 łyżeczka cukru waniliowego

Na nadzienie:
konfitura lub owoce - proponuję jabłka, pocięte w cienkie plasterki,
oprószone cynamonem i odrobiną cukru.

Wykonanie:
Przesiewamy do miski mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrami, orzechami.
Dodajemy masło i rozdrobniony wcześniej widelcem ser ricotta.
Mieszamy dokładnie widelcem, aż składniki się połączą.
Wbijamy żółtko, białko przyda się do posmarowania wierzchu ciasteczek.
Całość zagniatamy i wkładamy na około pół godziny do lodówki.

Po wyjęciu wałkujemy na około 2 mm, wycinamy trójkąty lub kwadraty.
Na środek kwadratów nakładamy nadzienie z jabłek i zlepiamy ze sobą przeciwległe rogi
(za dwa dni wakacje - koniec z geometrią piątoklasisty!!!), tworząc kopertki.
Jeśli wolicie rogaliki z konfiturą, to na szerszy bok trójkąta nakładajcie wybraną konfiturę
 i zwijajcie niewielkie rogale.
Gotowe ciacha układamy na blaszce wyłożonej papierem
i smarujemy pozostałym rozbełtanym białkiem.
Pieczemy w 180 stopniach na rumiano, trwa to około 20 min.
Pyszne na ciepło i po wystudzeniu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz