poniedziałek, 8 lipca 2024

Tarta jabłkowo - serowa keto, na orzechowym spodzie


Kolejna letnia niedziela z wariacją na temat sernika na zimno.
Dziś w wersji szarlotkowej tarty. 
Cynamonowej, niezwykle delikatnej.
Trójwarstwowej, na orzechowym biszkopcie, mięciutkiej i lekkiej.
Wykrojenie jednego, stabilnego kawałka i położenie go 
w sposób fotogeniczny na talerzyku - nie jest proste.
W tym jej urok, to nie tort, to kremowy, pyszny deser, 
bez cukru, a przepełniony subtelną, cynamonową, jabłkową słodyczą.
Łączy puch ubitej śmietanki, kremowość serka mascarpone 
i chrupiącą słodycz jabłek. 
Wszystkie te dobra osadzone na biszkopcie, 
w którym wyczuwalny jest orzechowy posmak.
Szczerze - to kompozycja mało oryginalna, 
ale sprawdzona i znów się obroniła. 
Tym razem w wersji niskowęglowodanowej.

Składniki:

Biszkopt orzechowy:
proporcje na formę do tarty o średnicy 25 cm

3 jaja rozmiar L
1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych lub włoskich
1/3 szklanki mąki migdałowej
2 łyżki erytrytolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Prażone jabłka:
3 jabłka - u mnie Jonagoldy średniej wielkości
1 łyżka erytrytolu lub innego słodzika
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka budyniu śmietankowego bez cukru

Masa serowa:
250 gram serka mascarpone
300 gram śmietanki kremówki 30 %
1/2 opakowania śmietan - fix
2 łyżki erytrytolu
szczypta soli
skórka starta z połowy cytryny 

Masa śmietankowa:
200 gram śmietanki 30 
1/2 opakowania śmietan - fix
2 łyżki erytrytolu
1 łyżeczka cynamonu

dodatkowo, do ozdobienia ciasta:
1 duże jabłko pokrojone w plasterki,
podduszone w wodzie z cynamonem 

Wykonanie:

Biszkopt orzechowy:
Mąkę migdałową mieszamy w miseczce z orzechami i proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, 
pod koniec ubijania dodajemy erytrytol.
Do sztywnych już białek dodajemy po jednym żółtku, 
po dodaniu każdego miksując kilka sekund na najniższych obrotach.
Do powstałego kremu wsypujemy połowę sypkich składników 
- mieszamy dokładnie i bardzo delikatnie szpatułką. 
Dosypujemy drugą połowę i ponownie mieszamy 
- ważne, by masa pozostała napowietrzona. 
Przelewamy ją do formy na tartę ( spód wyłożony papierem do pieczenia ) 
i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 20 minut. 
Po upieczeniu zostawiamy ciasto 5 -10 minut w piekarniku, 
wyciągamy i studzimy zupełnie.
Po przestudzeniu wyciągamy z formy i kroimy na dwa blaty,
grubszy na spód i cieniutki - do starcia i posypania wierzchu.

Prażone jabłka:
Jabłka obieramy, kroimy na drobną kosteczkę. 
Do garnuszka wlewamy odrobinę wody, wrzucamy pokrojone owoce, 
dodajemy erytrytol, przyprawy i gotujemy około 5 minut, 
by jabłka zmiękły, ale nie rozpadły się
Dodajemy łyżeczkę budyniu i mieszamy do zgęstnienia.
Masę jabłkową studzimy przed wyłożeniem na biszkopt. 

Masa serowa:
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy erytrytol, 
śmietan - fix i serek mascarpone. Miksujemy na jednolity, gęsty krem. 
Dosypujemy skórkę z cytryny, szczyptę soli, mieszamy.

Masa śmietankowa:
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z erytrytolem, 
śmietan-fixem, wsypujemy cynamon, mieszamy do połączenia. 

Składanie tarty:
Spód biszkoptowy umieszczamy w formie.
Wykładamy na całej powierzchni warstwę jabłek, 
wyrównujemy łyżką, dociskając owoce do spodu.
Na jabłuszka wykładamy całą masę serową, wyrównujemy 
i pokrywamy ją warstwą ubitej cynamonowej śmietanki.
Tartę posypujemy wiórkami startego wierzchu biszkopta, 
wokół układamy podduszone w wodzie z cynamonem plasterki jabłuszka.
Przed degustacją polecam ciasto schłodzić kilka godzin, 
by masy nabrały właściwej konsystencji.
Dziś od rana mogliśmy oddychać chłodniejszym, wilgotnym powietrzem.
Pewnie to powód tego, że moje myśli przyciągnęło ciepło cynamonu.
Pewnie tak..















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz